Editura Evenimentul si Capital

Tudorel Toader susține că cererile privind extrădarea lui Sebastian Ghiță au fost făcute corect

Sebastian Ghiță
Autor: | | 0 Comentarii | 997 Vizualizari

Ministrul Justiției Tudorel Toader susține, într-un comuncat de presă, că instituția a făcut toate demersurile pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță. Fostul parlamentar este sub control judiciar în Serbia, după ce a fost arestat că a folosit un pașaport fals.

Cu privire la procedurile referitoare la extrădarea lui Ghiţă Sebastian Aurelian din Republica Serbia, din perspectiva atribuţiilor României ca stat solicitant,  informăm următoarele:

Potrivit legii române, competența de a întocmi și transmite cererile de extrădare în numele statului român revine  Ministerului Justiției. 

Până la  data de 21 aprilie 2017 Ministerul Justiţiei a primit documentele transmise  de către instanţele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă.

În urma examinării de regularitate internațională, a fost întocmită cererea de extrădare care,  însoţită de întreaga  documentaţie  prevăzută de legea română, de instrumentul  convenţional aplicabil şi conformă cu exigenţele  autorităţilor sârbe, a fost transmisă Ministerului Justiţiei din Serbia, care a recepţionat documentaţia la 26 aprilie 2017. Cererea a fost transmisă cu respectarea termenelor prevăzute de legea română şi de convenţia aplicabilă. În ce priveşte soluţionarea cererii de extrădare, aceasta se va realiza exclusiv în termenele şi conform legislaţiei aplicabile în materie din Republica Serbia.

Referitor la cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferinţă, acestea au fost întocmite de către instanţele române care au solicitat audierea prin videoconferinţă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova. După verificările prevăzute de lege, efectuate de către Ministerul Justiţiei, situația cererilor de audiere prin videoconferință adresate Ministerului Justiției din Serbia este următoarea:

 • Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia  în data de 03. 05. 2017  (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistență având ca obiect audierea prin videoconferință transmisă la data de 18.05.2017 la  Ministerul Justiţiei din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 25. 05. 2017 (cererea este în curs de executare).
 • Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 06. 06. 2017,  a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia la data de 16. 05. 2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente. Această cerere este în curs de executare.
 • Cererea Tribunalului PRAHOVA emisă pentru termenul din 08.06.2017 a fost primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31.05.2017, urmând a fi înaintată, la aceeași dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiție din Serbia.
 • Loading...
  Pagina 1 din 1  Alte articole din categoria: Justiţie

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate