FMI a spus NU reducerilor salariale

FMI a spus NU reducerilor salariale

Directorul Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss Kahn a vorbit, la emisiunea "A vous de juger" de la France 2, despre situaţia economică a României, precizând că FMI a sugerat României să NU taie atât de mult din salariile bugetarilor, ca măsură de limitare a deficitului.

Potrivit acestuia, FMI ar fi optat pentru o mărire a taxelor şi impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi.

"România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus : în aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că în felul acesta, vom susţine creşterea economică", spune el.

"Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut. Ca urmare, am cerut noi măsuri. Guvernul român ne-a spus : vom taia 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus NU : dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Şi ăsta e adevărul : Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, Guvernul român le-a ales", a declarat Dominique Strauss Kahn.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a ţinut să precizeze că decizia aparţine Guvernului României.

Vlădescu îl constrazice pe Strauss Kahn  În urma interviul acordat de directorul FMI France 2, ministrul Finanţelor a emis un comunicat de presă prin care susţine că FMI a luat în considerare în mod constant reducerea salariilor bugetarilor cu 20%. "Pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%", se arată în comunicat. Totodată, Vlăsesuc susţine: "îmi este greu să înţeleg în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat".

Zona euro nu riscă să explodeze Directorul general al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn mai a declarat ieri că zona euro nu riscă să explodeze, dar există riscul să iasă prost. "Nu cred că zona euro ar fi în riscul de a exploda, în schimb, cred că riscul este ca ea să ia o întorsătură proastă, ca ea să funcţioneze rău", a precizat acesta în timpul unei intervenţii la canalul de televiziune France 2, relatează Agerpres.

Cu toate acestea el ţinut să spună: "Nu sunt liniştit întrucât cauzele de fond mai ales creşterea nu se rezolvă pocnind din degete", adăugând totuşi că soluţii la criza ce traversează Europa există.

"Nu cred deloc că trebuie să avem o situaţie defetistă, dar aceste soluţii nu este suficient să fie invocate sau evocate cu ocazia unor conferinţe de presă, ci trebuie luate decizii şi aceasta va lua timp", a mai declarat Strauss-Kahn, al cărui interviu a fost înregistrat cu o zi înainte la Washington.

Totodată, el consideră că Europa este afectată şi de "criza de încredere a politicului".