Zoellick, noul sef al Bancii Mondiale

Zoellick, noul sef al Bancii Mondiale

Omul de incredere al Condoleezzei Rice este cel care il va inlocui pe Paul Wolfowitz.

Banca Mondiala are de luni o persoana confirmata oficial ca inlocuitor al lui Paul Wolfowitz la sefia institutiei. Fost reprezentant pentru comert al SUA si secretar adjunct de stat, adica mana dreapta a secretarului Condoleezza Rice, Robert Zoellick a fost desemnat de Consiliul Directorilor Bancii Mondiale, cu unanimitate de voturi, pentru a prelua aceasta functie de la 1 iulie.

Paul Wolfowitz isi va elibera biroul la sfarsitul acestei luni. Potrivit presei internationale, Zoellick si-a anuntat deja prioritatile mandatului: solutionarea divergentelor intre actionari si personal si restabilirea credibilitatii institutiei.

Dupa ce Banca Mondiala a fost implicata intr-o serie de scandaluri in care a fost acuzata ca nu acorda imprumuturi tarilor sarace, Zoellick vrea sa se concentreze asupra situatiei celor mai sarace state din Africa, dar si sa consolideze rolul Bancii Mondiale in statele emergente precum China, India si Brazilia. Totusi, Zoellick va trebui sa puna pe primul plan si strangerea de fonduri pentru finantarea programelor de creditare adresate celor mai saraci debitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numire in graba

Chiar daca nominalizarea lui Zoellick a fost privita cu reticenta de analisti, Banca Mondiala a fost nevoita sa ia o decizie rapida dupa scandalul in care a fost implicat fostul sef al institutiei, Paul Wolfowitz. Acesta a anuntat deja ca va demisiona din functie la sfarsitul acestei luni, fiind acuzat ca si-a ajutat iubita sa promoveze si sa obtina o marire substantiala de salariu.

Conform traditiei, nominalizarea sefului Bancii Mondiale apartine Statelor Unite, in timp ce Uniunea Europeana numeste presedintele FMI. De aceasta data, Comisia Europeana a cerut Statelor Unite ca persoana care va fi desemnata la conducerea Bancii Mondiale sa poata asigura continuitatea colaborarii dintre institutie si Uniunea Europeana, relatiile dintre cele doua organizatii fiind imbunatatite si in perioada mandatului lui Wolfowitz. Zoellick a fost nominalizat chiar de presedintele George W. Bush.

DATE

Scandalul „Wolfowitz”

In iunie 2005, Paul Wolfowitz preia conducerea Bancii Mondiale la propunerea administratiei Bush. Tot atunci acesta informeaza Consiliul de Administratie ca are o legatura cu o angajata a bancii, Shaha Riza. In aprilie 2007, presa americana scrie ca Wolfowitz i-a acordat personal o importanta crestere salariala si o promovare lui Riza. Seful Bancii prezinta scuze public, recunoscandu-si greseala. La o luna dupa dezvaluirile din presa, Comisia de ancheta din cadrul Bancii Mondiale da verdictul: Wolfowitz a incalcat regulile institutiei.