Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua în care Mircea Geoană revine la sânul PSD
Ziua în care Mircea Geoană revine la sânul PSD

Ziua în care Mircea Geoană revine la sânul PSD

Sancțiunea de șase luni de suspendare din partid primită de Mircea Geoană de la conducerea PSD expira azi. Victor Ponta se declară mulțumit de noul Geoană.

Luni, 13 iunie, zi cu noroc pentru Mircea Geoană. Azi expiră cele şase luni de suspendare din PSD, sancţiune dictată de conducerea partidului pe motive disciplinare. Președintele PSD Victor Ponta se declară mulțumit de noul Geoană.
"Orice problemă care este între noi o rezolvăm în interior, şi nu în public. Eu mi-am spus părerea când am apreciat atitudinea domnului Geoană din ultima vreme. Nu am avut ce să-i reproşez, şi nu atât eu personal, cât oamenii din partid.

Sunt convins că vom putea lupta de aceeaşi parte a baricadei pentru că duşmanul nu este în interior, ci în afara partidului", a declarat Victor Ponta pentru "Evenimentul zilei".

Surpriză la vârful PSD
Membrii BPN se arată suprinşi de faptul că sancționea lui Geoană a expirat azi. Președintele Comisiei de Arbitraj și Integriotate Morală spune că tehnic sancțiunea expiră în momentul în care conducerea PSD ia act de încheierea termenului de suspendare. "Nu s-a discutat până acum la nivelul conducerii. Probabil că va fi abordată mâine în BPN", ade clarat pentru EVZ senatorul Dan Şova, preşedintele Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.
Întrebat ce a presupus practic suspendarea pentru Geoană, Şova a făcut referire la pierderea dreptului de a participa la adunările formale ale partidului, de a vota în interiorul structurilor interne de conducere şi de a candida şi a fi ales la funcţiile din PSD. 
 
Cum s-a schimbat Geoană

Între timp, şi Geoană s-a schimbat: nu mai este deloc criticul vehement al prestaţiei lui Victor Ponta. Preşedintele PSD chiar l-a lăudat pe Geoană pentru stăpânirea de sine și a sugerat că fostul său rival poate intra în competiţia din USL pentru desemnarea prezidenţiabilului.
A promis să fie soldat credincios partidului şi să nu-şi mai atace colegii. Şi s-a ţinut de cuvânt. În data de 13 decembrie anul trecut, Biroul Permanent al PSD decidea suspendarea din partid a preşedintelui Senatului. Nu şi din funcţia parlamentară, atât de vitală pentru PSD.
Cum a încălcat disciplina

Sancţiunea a reprezentat efectul afirmaţiilor pe care Mircea Geoană le-a făcut pe blogul său, la un an de la alegerile prezidenţiale. Într-o declaraţie filmată şi postată pe blogul personal, fostul lider al PSD îşi recunoaştea "greşelile" din campanile, dar punea pe seama lui Ponta modul în carea gestionat mediatic problema vizitei sale la afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu. În înregistrare, Geoană susţinea că, la dezbaterea avută cu Traian Băsescu înaintea ultimului tur al prezidenţialelor din 2009, a fost sfătuit de Victor Ponta să spună că a fost acasă, la nevastă, în eventualitatea aducerii în discuţie a motivelor pentru care a făpcut o vizită la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Prin aceste noi afirmaţii publice, Mircea Geoană încălca moratoriul impus în urmă cu 5 luni prin care avea interdicţie să facă declaraţii publice în care să atace PSD. Acuzaţia a provocat căderea totală în dizgraţie alui Geonă în partid. Făcut “penibil" la acea vreme de Ion Iliescu, preşedintele Senatului a încercat să-şi înduplece adversarii promiţând că pe viitor va dovedi că poate fi şi un “soldat credincios" al partidului şi al noii conduceri.
Recidiva de la Ramada

"Mircea Geoană trebuie să decidă în următoarea perioadă dacă vrea să mai rămână în PSD", avertiza Ponta în martie 2011. În urmă cu trei luni, Geoană a fost pe punctul de a fi exclus din partid pe motiv că a avut o întâlnire conspirativă la hotel Ramada unde a pus la cale scindarea PSD și formarea unui alt partid.

Îngrijorat de perspectiva trecerii sale pe linie moartă după viitoarele alegeri parlamentare, Geoană s-a abținut de la declarații critice, fapt remarcat de conducerea social-democrată care a apreciat mesajele publice ale şefului Senatului din ultima vreme şi a lăsat să se înţeleagă că şi acesta poate intra în competiţia din USL pentru desemnarea prezidenţiabilului.
"Voi sprijini partidul şi am să rămân în PSD. Cum poate crede cineva că un om care a condus acest partid vrea să plece şi să îl rupă", a infirmat Geoană eventuala sa plecare din partid.
Lăudat de Victor Ponta

“Geoană este într-o îmbunătăţire evidentă. În sensul că lucrurile, după prima perioadă de după Congres, când au fost mai tensionate, încep să reintre într-o direcţie normală. N-am fost niciodată nici prieteni, nici foarte apropiaţi, dar să ne respectăm, să muncim împreună cred că putem să facem şi în 2012 şi am apreciat cam toate mesajele pe care domnul Geoană le-a dat în ultimul timp, mesaje de opoziţie", avea să-şi reconsidere Ponta poziţia în această vară.