Evenimentul Zilei > Justitie > Zeus, veriga dintre Constantin Nicolescu şi Adrian Năstase
Zeus, veriga dintre Constantin Nicolescu şi Adrian Năstase

Zeus, veriga dintre Constantin Nicolescu şi Adrian Năstase

Magistraţii Tribunalului Argeş menţionează, în motivarea sentinţei, numele unei firme "abonate" la bani publici care a apărut şi în dosarul de corupţie al liderului PSD.

Magistraţii Tribunalului Argeş au făcut publică ieri motivarea deciziei de a-l aresta preventiv pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat de fraudă cu fonduri europene, fals şi uz de fals, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Potrivit motivării instanţei, în dosarul de fraudă cu fonduri europene apare şi numele societăţii comerciale Zeus SA, abonată la contracte din bani publici în judeţ şi sponsor al PSD în campaniile electorale din 2004 şi 2008. Aceeaşi firmă a apărut şi în dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Mâine, magistraţii Curţii de Apel Piteşti vor judeca recursul avocaţilor lui Constantin Nicolescu împotriva deciziei de arestare preventivă, preşedintele CJ fiind în prezent internat la Terapie Intensivă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Firma de casă a PSD

Concret, potrivit motivării sentinţei Tribunalului Argeş, preşedintele CJ Argeş ar fi favorizat obţinerea de către firma Zeus SA, deţinută de omul de afaceri piteştean Gheorghe Dobre, a mai multor contracte privind lucrări de reabilitare a unor obiective de infrastructură. Astfel, Nicolescu este acuzat că ar fi accesat, pe baza unei documentaţii false, un program PHARE în valoare de aproape 1.000.000 de euro.

Potrivit procurorilor, accesarea fondurilor s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare, a unui document inexistent, iar compania care a reabilitat cele patru şcoli este Zeus SA. De altfel, şi omul de afaceri Gheorghe Dobre a fost audiat zilele acestea de procurorii DNA în dosarul în care a fost pus sub acuzare Nicolescu.

"Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente, atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se află în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului", arată DNA.

De-a lungul vremii, firma Zeus SA – care a primit contracte şi de la Ministerul Dezvoltării, în guvernarea PDL – a fost "favorită" pentru o bună parte dintre lucrările pe bani publici executate în judeţul Argeş. Spre exemplu, în 2008, jumătate din lucrările de modernizare a centrului oraşului Piteşti au fost făcute de Zeus. De asemenea, fântâna cântătoare din centrul oraşului a fost montată de aceeaşi firmă.

În plus, Zeus SA a beneficiat de contracte în valoare de peste 10 milioane de euro pentru lucrări de introducere de apă şi canalizare în câteva dintre comunele argeşene. Iar omul de afaceri Gheorghe Dobre, cunoscut în Piteşti ca un apropiat al primarului PSD Tudor Pendiuc, se pare că nu le-a rămas dator autorităţilor locale şi a sponsorizat PSD-ul în campaniile electorale din 2004 şi 2008, potrivit unor surse judiciare.

Dosarul "Trofeul Calităţii"

Numele companiei Zeus SA a fost vehiculat şi în dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier şi lider PSD Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Năstase este acuzat de DNA că, în 2004, s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" în organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii", cu scopul strângerii unor sume pentru campania electorală prezidenţială la care urma să participe.

De altfel, Adrian Năstase a fost unul dintre primii lideri PSD care a reacţionat la de cizia Tribunalului Argeş de a-l aresta pe Constantin Nicolescu, declarând că "dacă partidul ăsta din care fac şi eu parte nu reacţionează nici acum, e un partid de mămăligă".

  • Liderii PSD, cu sau fără dosare penale, au fost ieri după-amiază în fruntea celor câtorva sute de simpatizanţi care au participat la Piteşti la mitingul de solidaritate cu Constantin Nicolescu. Citiţi AICI mai multe

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: