Evenimentul Zilei > Actualitate > Zece „ucigaşi” ai libidoului
Zece „ucigaşi” ai libidoului

Zece „ucigaşi” ai libidoului

Anumite tratamente, excesul de ţigări şi alcool, prea puţin somn sau prea multe kilograme în plus sunt printre motivele puţin aşteptate care pot strica viaţa intimă a cuplurilor.

Scăderea apetitului sexual poate fi infleunţată şi de factori din viaţa de zi cu zi pe care nu-i luăm de multe ori în seamă. Cei care dorm puţin, sunt fumători înrăiţi, consumă în exces alcool, iau medicamente antidepresive sau care reglează tensiunea, ori care au copii mici sunt mai expuşi riscului de a sta prost cu libidoul.

Specialiştii detaliază cele mai frecvente zece cauze ale apetitului sexual redus.

1. Stresul

Chiar dacă eşti genul de persoană care poate face multe lucruri în condiţii de stres, regula nu se aplică şi în cazul sexului. Stresul de la locul de muncă, problemele financiare sau familiale pot scădea libidoul.

2. Conflictele în cuplu

Problemele apărute în relaţia de cuplu şi nerezolvate reprezintă o cauză comună a lipsei de dorinţă sexuală. În special pentru femei, apropierea emoţională e un ingredient important al relaţiilor intime.

Lipsa de comunicare cu partenerul de viaţă, trădarea încrederii sau alte bariere emoţionale pot scădea libidoul.

3-4. Alcoolul şi fumatul

Deşi alcoolul este recunoscut pentru capacitatea de a dezinhiba, în cantităţi mari poate "amorţi" dorinţa sexuală sau starea de ebrietate poate scădea lipsa de interes a partenerului.

"Consumul de alcool duce la creşterea lipidelor în sânge, la scăderea glicemiei şi a nivelului de testosteron, în timp ce fumatul acţionează asupra arterelor şi scade capacitatea de erecţie," precizează Dan Pereţianu, medic primar endocrinolog, cu specializare în sexologie, la Centrul Medical "Povernei" din Bucureşti.

5. Lipsa de somn

Dacă aveţi insomnii, apnee de somn sau dormiţi prea puţin veţi avea o stare generală de oboseală, care la rândul ei va dminua dorinţa pentru sex.

6. Copiii

"Munca" de părinte în sine nu scade libidoul, dar este destul de greu să găsiţi timp sau energie pentru viaţa sexuală atunci când copiii ocupă cea mai mare parte a programului zilnic.

7. Medicamentele

Unele medicamente au ca efect secundar scăderea libidoului. "Antidepresivele inhibă serotonina (hormonul responsabil de producerea somnului), cresc nivelul de dopamină (transmite informaţia între celulele creierului), fapt care duce la creşterea prolactinei şi implicit la inhibarea dorinţei sexuale", mai explică Dan Pereţianu.

Prolactina este un hormon care joacă un rol important în reproducere şi fertilitate, fiind secretat în timpul orgasmului.

Pe lângă antidepresive, chimioterapia, tratamentul pentru HIV şi medicamentele care reglează tensiunea pot influenţa negativ libidoul.

8. Îngrăşarea

Persoanele suprapoderale au de cele mai multe ori un apetit sexual scăzut. "Îngrăşarea converteşte testosteronul spre estradiol (hormonul sexual feminin)", precizează edocrinologul. Testosteronul este hormonul sexual masculin care alimentează dorinţa sexuală atât la bărbaţi, cât şi la femei.

9. Disfuncţiile erectile

Disfuncţia erectilă se referă la abilitatea unui bărbat de a menţine erecţia suficient timp pentru a fi satisfacut de actul sexual şi poate fi provocată de deficienţe ale sistemului nervos sau sanguin. Disfuncţia erectilă contribuie şi la inhibarea dorinţei sexuale.

10. Menopauza

Multe femei acuză o reducere a apetitului sexual în jurul momentului în care apare menopauza. În plus, unele simptome asociate cu menopauza fac sexul mai puţin plăcut în această perioadă.

"Consumul de alcool duce la creşterea lipidelor în sânge şi la scăderea testosteronului, în timp ce fumatul acţionează asupra arterelor şi scade capacitatea de erecţie."
DAN PEREŢIANU, medic endocrinolog şi sexolog

Citiți și:

  • Zece statistici surprinzătoare despre sex
  • Cum recunoşti boala care ţine la distanţă dorinţa de sex
  • Cum să fii satisfăcut în viața sexuală
  • Top zece beneficii ale sexului
  • Ce exerciții fizice să faceți pentru o viață sexuală mai bună
  • Şase răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre sex