Elveţienii, care au câştigat mai mult decât surprinzător în faţa Spaniei (1-0) şi au pierdut cu Chile (0-1), nu au reuşit nimic în faţa hondurienilor, care nu au demonstrat nici astăzi că îşi merită locul printre cele mai bune 32 de echipe din lume. Honduras este, alături de Algeria, singura echipă care nu a marcat încă în Africa de Sud.

Mai mult, Honduras a trimis un doar două şuturi pe poartă în cele trei meciuri din Africa de Sud, în timp ce Elveţia a avut, în meciul cu Chile, cel mai prost procentaj al paselor reuşite de o echipă din ultimii aproape 50 de ani la Cupa Mondială (57%).
Din Grupa G merg mai departe, în optimile de finală, Spania (locul 1), care va juca împotriva Portugaliei, şi surpriza plăcută a turneului – Chile, oamenii lui Marcelo Bielsa urmând să dea piept, la fel ca în 1998, cu rivalii sud-americani din Brazilia. În urmă cu 12 ani, Chile – care îi avea în teren pe Marcelo Salas şi Ivan Zamorano – a pierdut clar (1-4) în faţa Braziliei lui Ronaldo sau Cesar Sampaio (ambii au marcat de două ori în acel meci).

ELVEŢIA – HONDURAS 0-0
min. 90 – Fluier final. Un fluier al izbăvirii, atât pentru suporterii plictisiţi până la extrem din tribune, cât şi pentru cei 28 de jucători care au făcut poate cel mai slab meci din întreaga istorie de 80 de ani a competiţiei şi nu în ultimul rând pentru arbitrul argentinian Baldassi, care s-a îmbraţişat uşurat cu unul dintre asistenţii săi la scurt timp după ce a pus capăt partidei. Elveţia şi Honduras sunt eliminate – pe bună dreptate.
min. 88 – Mingea ţopăie în faţa porţii elveţiene, dar doi jucători hondurieni, lăsaţi liberi de defensiva helvetă, nu reuşesc să o împingă în plasă.
min. 84 – Honduras înscrie primul gol la turneul final prin Martinez, însă acesta este anulat pe motiv de ofsaid. Derdyiok, omul responsabil cu ratările la elveţieni, a mai dat cu piciorul unei şanse imense de gol, iar meciul se îndreaptă, încet, spre final. 
min. 78 – Dacă la Pretoria scorul rămâne Spania – Chile 2-1, Elveţia are nevoie de o victorie la două goluri diferenţă în faţa Hondurasului. O victorie cu 1-0 ar fi extraordinară pentru oamenii lui Hitzfeld având în vedere felul în care s-a jucat, în timp ce 2-0 ar fi ceva incredibil pentru elveţieni.
min. 75 – Cele două echipe par să se fi trezit la viaţă în ultimele minute. Nu se cunosc încă motivele renaşterii, însă spectatorii suflă din ce în ce mai tare în vuvzele. Ocaziile de poartă se înmulţesc la poarta lui Valladares.
min. 72 – Nou-intratul Alexander Frei, cel mai bun marcator din istoria echipei naţionale a Elveţiei, nu reuşeşte să îl învingă pe Valladares de la trei metri de poartă. Atacantul lui FC Basel a trimis peste poartă dintr-o poziţie oarecum incomodă. Dacă nici Frei nu va înscrie în această seară, nu o va face nimeni.
min. 70 – Benaglio reuşeşte să îi trezească pe cei aproape 30.000 de spectatori din tribune cu o paradă superbă. Portarul lui VfL Wolfsburg şi-a salvat echipa de la dezastru, respingând în corner un şut frumos plasat al lui Alvarez.
min. 65 – Suazo şi Chavez au primit cartonaşul galben.
min. 63 –  Derdyiok i-a dat ceva emoţii lui Valladares, însă şutul atacantului elveţian a fost puternic, dar previzibil, şi pe centrul porţii honduriene. Scorul rămâne egal, iar Elveţia se îndepărtează tot mai mult de optimile de finală, unde – până în acest moment – nu a demonstrat că merită să fie prezentă.
min. 60 – Hondurienii prind curaj cu fiecare pasă pe care o reuşesc – un lucru destul de rar întâlnit în jocul echipei lui Reinaldo Rueda, în timp ce elveţienii se aruncă în atac cu încrederea unui copil care tocmai a spart un castron în bucataria bunicilor.
min. 54 – Suazo a fost la doar câţiva centimetri de primul gol al Hondurasului. Atacantul a fost singur în faţa porţii lui Benaglio, însă a ratat întâlnirea cu mingea centrată perfect de Alvarez.
min. 48 – Thomas şutează, plin de încredere de la aproape 40 de metri. Viteza balonului este bună, însă traiectoria – greşită. Debut promiţător de repriză pentru hondurieni, aflaţi încă în cautarea celui de-al doilea şut pe poartă al turneului!
min. 46 – Echipele au revenit pe teren, iar arbitrul Hector Baldassi (Argentina) a fluierat startul reprizei secunde, care nu poate fi decât una mai interesantă decât cea precedentă.
min. 45 – Pauză în meciul dintre Elveţia şi Honduras (0-0).
min. 43 – Şansă mare de gol pentru Elveţia. Huggel a centrat perfect pentru Nkufo, care, din colţul careului mic, a trimis – cu pieptul – paralel cu linia porţii. A fost cea mai importantă ocazie de gol a primei reprize, care a fost una mai mult decât anostă.
min. 40 – Spania conduce cu 2-0 (gol Iniesta). De ce nu atacă elveţienii? Oamenii lui Ottmar Hitfeld au nevoie de un singur gol, de o victorie la limită în faţa singurei echipe de la acest turneu final care nu a marcat niciun gol şi nu a obţinut niciun punct până în acest moment.
min. 34 – Cartonaş galben pentru Fernandes. Marcatorul singurului gol elveţian în Africa de Sud a fost avertizat pentru un fault asupra vedetei honduriene Wilson Palacios.
min. 30 – Toate statisticile sunt aproape minime, ca şi cum cele două echipe ar fi întârziat o jumătate de oră pe Free State Stadium. Elveţienii conduc la şuturi pe poartă şi la cornere (cu 1-0!), în timp ce hondurienii au un avantaj clar la ofsaiduri (3-0). Plictiseala nu vrea să plece de la Bloemfontein în această seară.
min. 27 – Veşti proaste pentru elveţieni, dar şi pentru hondurieni, care mai aveau şanse microscopice de calificare în optimile de finală: Spania a deschis scorul la Pretoria, în meciul cu Chile. În acest moment, Chile şi Spania merg mai departe din Grupa G.
min. 23 – Barnetta îşi ia inima în dinţi şi şutează de la distanţă. Mingea Jabulani îi dă câteva emoţii portarului Valladares, care timp de câteva sezoane a jucat vârf de atac la echipa sa de club, însă totul se termina cu bine pentru hondurieni.
min. 15 – Hondurasul încearcă să îi împingă pe elveţieni departe de poarta lui Valaldares. Ritmul meciului este unul bun. Elveţienii construiesc cu meticulozitatea unui ceasornicar, în timp ce echipa din America Centrală sunt mai optimişti, preferând lansările lungi şi cu puţine şanse de reuşită spre vârfurile Suazo şi Jerry Palacios.
min. 10 – Niciuna dintre cele două echipe nu reuşeşte să spargă gheaţa. Inler a şutat puţin pe lângă poarta lui Valladares şi cam atât. Hondurienii nu par nici în acest meci capabili de a marca.
min. 3 – Primul cartonaş galben al meciului este vazut de hondurianul Thomas.
min. 1 – A început meciul. Elveţia a avut prima minge a partidei de la Bloemfontein.

Elveţia: Benaglio – Lichtsteiner, Von Bergen, Gritchting, Ziegler – Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes – Derdyiok, Nkufo. Antrenor: Ottmar Hitzfeld.

Honduras: Valladares – Sabillon, Chavez, Figueroa, Bernandez – Alvarez, W. Palacios, Thomas, Nunez – Suazo, J. Palacios. Antrenor: Reinaldo Rueda.

Arbitru: Hector Baldassi (Argentina)

Stadion: Free State Stadium, Bloemfontein