Dezvaluirea a fost facuta de cotidianul rusesc „Nezavissimaia Gazeta”, care precizeaza ca, la intalnirea din 22 iunie intre cei doi lideri, seful statului moldovean s-ar fi declarat dispus sa recurga la acest gest pana la sfarsitul acestui an.

Totusi, pentru aceasta exista si o conditie: alegerile prezidentiale si legislative anticipate sa fie organizate si in regiunea separatista transnistreana, in conformitate cu planul pentru reglementarea diferendului, discutat in secret cu Rusia. Voronin ar fi conditionat aceasta masura de retragerea imediata a trupelor rusesti si a armamentului din Transnistria.

Cei doi lideri ar urma sa se intalneasca sambata, la Rostov, pentru a discuta modul de implementare a acestui plan. Intrevederea trebuia sa fie secreta, insa cum informatia a aparut in presa, la scurt timp, Sergiu Mocanu, consilierul presedintelui moldovean insarcinat cu misiuni speciale, a fost demis prin decret.

Tensiuni in crestere

Intre timp, societatea civila si partidele de opozitie se pregatesc sa faca din nou front comun pentru a-l impiedica pe Voronin sa le ofere separatistilor transnistreni sansa de a accede in structurile de conducere ale Republicii Moldova. Potrivit ziarului moldovean „Flux”, „confruntarile ar putea atinge cote alarmante”.

Un alt ziar de opozitie editat la Chisinau, „Timpul”, nu exclude ca, „la Moscova, Voronin sa fi negociat cu Putin o serie de garantii pentru sine si pentru familia sa, daca se va pune problema sa schimbe, in 2009, mandatul de presedinte cu catusele”.