Volatilitatea economiei şi a cursului de schimb, cele mai periculoase pentru business

Volatilitatea economiei şi a cursului de schimb, cele mai periculoase pentru business

Volatilitatea economiei este principala ameninţare la adresa mediului de afaceri din România, în 2012, consideră liderii de afaceri locali.

Din cei 44 de manageri de companii din România intervievaţi, 64 la sută "s-au declarat îngrijoraţi de volatilitatea economiei" iar 59% de cea a cursului de schimb.

"Îngrijorarea exprimată în urmă cu un an referitoare la o eventuală majorare a fiscalităţii ca reacţie a Guvernului la deficitul bugetar s-a mai temperat într-o anumită măsură, dar rămâne în continuare semnificativă (50 la sută în 2012, faţă de 67 la sută în 2011)", arată studiul, citat de Agerpres.

De asemenea, 20 la sută dintre respondenţi au declarat că indisponibilitatea resurselor umane cheie împiedică firmele să deruleze o iniţiativă strategică cheie, iar 25 la sută au declarat că din acelaşi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte aşteptările referitoare la Guvern, directorii de companii îşi doresc ca acesta să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70 la sută), pe asigurarea stabilităţii sectorului financiar (41 la sută) şi pe crearea forţei de muncă bine pregătite (27 la sută).

Ce planuri au oamenii de afaceri

Potrivit studiului, directorii de companii mizează pe dezvoltarea de noi produse şi servicii în proporţie de 36 la sută, pe extinderea pieţei locale pe care activează în proporţie de 25 la sută şi pe extinderea pe noi pieţe geografice, în proporţie de 14 la sută.

Prudenţa domină opiniile managerilor, doar 5 la sută dintre cei intervievaţi răspunzând că îşi vor schimba strategia.

Pentru următoarele 12 luni, 55 la sută dintre directori preconizează doar anumite ajustări, iar 36 la sută au declarat că nu vor face nicio schimbare.

Studiul prezentat de PwC România este parte a studiului Global CEO Survey, realizat la nivel mondial de compania de consultanţă PwC, prin 1.258 de interviuri, în 60 de ţări, în ultimul trimestru al anului 2011.