“Garantăm respectarea obligaţiilor noastre faţă de consumatorii europeni. Nu este o problemă pentru noi. Problema este garantarea tranzitului prin Ucraina”, a spus Putin, citat de agenţiile ruse de presă, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus.

El a mai afirmat că opţiunea plăţilor în avans rămâne pe masă şi că neplata de către Ucraina a datoriilor la gaze este “absolut intolerabilă”.

 

Ieri, Vladimir Putin a informat, printr-o scrisoare, mai mulţi lideri europeni în legătură cu „situaţia critică” a datoriei Ucrainei pentru gazele naturale şi cu posibilul impact asupra tranzitului gazelor spre Europa.

Putin şi-a exprimat „îngrijorarea profundă privind situaţia legată de datoria la gaze a Ucrainei şi de alimentarea Uniunii Europene cu gaze”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

În aceeaşi scrisoare, liderul de la Kremlin mai afirmă că problema datoriei la gaze a Ucrainei trebuie rezolvată rapid. Gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a oprit livrările de gaze spre Ucraina în timpul unor dispute privind preţurile în iernile 2005-2006 şi 2008-2009, ceea ce a condus la reducerea alimentării statelor din UE care primesc gaz rusesc prin conducte ce traversează Ucraina.

Gazprom susţine că Ucraina îi datorează 2,2 miliarde de dolari pentru gaze şi că a depăşit termenul limită pentru plata alimentării pe luna martie.