Conform procedurii standard, Kremlinul nu a oferit niciun motiv pentru demiterea generalului Valentin Korabelnikov, şeful agenţiei militare de informaţii, GRU. Ministerul apărării a anunţat că generalul Korabelnikov, în vârstă de 63 de ani, s-a retras de bunăvoie. Vârsta obligatorie de pensionare a ofiţerilor superiori din forţele armate ruse este de 60 de ani, însă generalul Valentin Korabelnikov a primit o dispensă specială pentru a-şi continua activitatea. El a condus GRU din 1997.

Agenţiile de presă ruse au citat mai multe surse din interiorul ministerului apărării care spuneau că generalul Korabelnikov a demisionat în semn de protest faţă de reformele pe care le vedea drept o ameninţare la slăbirea puterii GRU. Premierul rus, Vladimir Putin, a susţinut un plan de modernizare a forţelor armate, care vor avea ca rezultat eliberarea din posturi a câtorva mii de ofiţeri de grad mediu. Planurile au provocat un resentiment puternic în rândul armatei.

Chiar dacă generalul Korabelnikov avea o influenţa mare în cadrul forţelor armate, puterea sa în zona politică era mult mai redusă. Deşi GRU este cel mai mare serviciu de informaţii al Rusiei, nu deţine influenţa politică de care se bucură FSB, agenţia pentru securitate internă care a înlocuit KGB-ul.