Vinul roşu versus vinul alb – care reduce riscul de a face cancer la sân
- Dan Istratie
- 22 ianuarie 2012, 16:04
Efectele vinului asupra hormonilor care pot declanşa cancerul la sân sunt diferite în funcţie de culoare.
Inhibitorii de aromatază sunt cei care pot preveni conversia hormonilor androgeni ca estrogeni şi ar putea juca un rol important în dezvoltarea cancerului la sân, se arată într-un studiu recent, efectuat pe 36 de femei, înainte de menopauză, pentru a afla care sunt efectele vinului roşu şi a celui alb asupra acestor inhibitori.
Consumul vinului roşu poate afea efecte pozitive Pentru experiment, în prima fază, femeile au consumat câte 200 de ml de vin roşu, ulterior 200 de ml de vin alb, pe zi, timp de câte o lună de zile. Specialiştii au ajuns la concluzia că vinul roşu a fost asociat cu efecte semnificative asupra unor indici ai metabolismului estrogenului, fiind în consecinţă mai bun pentru prevenirea acestui tip de cancer. Vinul alb, în schimb, nu a fost înregistrat ca având asemenea efecte asupra hormonilor din corp.
Rezultatele experimentului sunt cel puţin interesante deoarece ajută la o mai bună înţelegere a efectelor vinului asupra hormonilor.