Viitorul şef al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, omul care asigură finanţarea datoriei României
- Ana Bâtc ă
- 7 februarie 2012, 14:10
Un tânăr ambiţios, necăsătorit, şcolit în afară, care răspunde de finanţarea datoriei publice a României şi de relaţia cu agenţiile de rating. Acesta este Bogdan Drăgoi, în prezent secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), funcţie pe care o ocupă de la începutul anului 2009 încoace, propus de PDL pentru a prelua portofoliul Finanţelor.
Bogdan Drăgoi are în prezent 31 de ani şi a absolvit Universitatea Tufts, Fletcher, din Boston, Massachusets, specializările Relaţii Internaţionale şi Economie, ambele absolvite cu Magna cum Laudae.
Şi-a început cariera la doar 23 de ani, ca analist de afaceri la Inquam Limited UK, unde a avut ca principale atribuţii planurile de investiţii şi studii de fezabilitate pentru diferite oportunităţi de investiţii ale companiei în Marea Britanie şi Franţa, precum şi preluarea Dolphin Telecom UK.
Din noiembrie 2003 până în decembrie 2004, Bogdan Drăgoi a fost asociat la Inquam Limited UK, unde a strâns 100 milioane de euro de pe piaţa financiară din România şi SUA pentru extinderea Telemobil SA Zapp, precum şi a realizat un studiu financiar pentru implementarea reţelei wireless.
Ulterior, a fost vicepreşedinte şi acţionar la FocusSat România, iar din aprilie 2006 a început cariera în administraţia publică, în funcţia de consilier al ministrului integrării europene. Până în septembrie 2006, Bogdan Drăgoi a coordonat redactarea Programului Operaţional Regional şi a Programului Complement.
Secretar de stat la 26 de ani
Acesta a fost numit secretar de stat la Ministerul de Finanţe la vârsta de 26 de ani, în septembrie 2006, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie a anului următor. A fost responsabil cu Departamentul de Trezorerie şi Datorie Publică, strategia datoriei publice şi cu emiterea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe pieţele de capital intrne şi internaţionale. Totodată, a coordonat Departamentul de fonduri europene, inclusiv programele ISPA, PHARE şi JEREMIE în România.
Între noiembri 2007 şi iunie 2008, Bogdan Drăgoi a deţinut funcţia de director general al Departamentului Economic din cadrul Primăriei Capitalei. În perioada respectivă, el a negociat acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, relaţia cu agenţiile de rating, negocierea finanţării de către japonezii de la Japan Bank for International Cooperation (JIBIC) a finanţării de 1,3 miliarde euro a liniei de metrou care va lega centrul Municipiului Bucureşti cu Aeroportul Otopeni.
Membru în Consiliul de Administraţie al CEC şi BEI
Începând din ianuarie 2009, Drăgoi a revenit pentru a doua oară la Ministerul Finanţelor, pe aceeaşi funcţie: secretar de stat responsabil cu Trezoreria şi Datoria Publică. Tot în sarcina sa revine relaţia cu agenţiile de rating, Departamentul de ajutor de stat, responsabil cu implementarea schemelor de ajutor de stat pentru proiecte mari de investiţii (Ford, Pirelli, Continental, Renault şi Honeywell).
În calitate de secretar de stat, acesta a coordonat Departamentul de fonduri UE în perioada ianuarie 2009 - martie 2011, fiind responsabil cu promovarea cadrului legal al fondurilor UE în vederea îmbunătăţirii ratei de absorbţie a fondurilor structurale.
Este membru al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, în Consiliul de Administraţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI), al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi este preşedintele Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) la EximBank.