Oficialii închisorii au fost sancționați, după ce un videoclip apărut în spațiul public a arătat că un deținut a fost torturat de gardieni, în regiunea Yaroslavl la nord de Moscova, potrivit The Moscow Times.
 
Cel mai recent videoclip, înregistrat cu ajutorul unui telefon mobil, arată trei bărbați care țin o a patra persoană, pe jumătate goală pe o saltea, încercând să o determine să divulge informații. Unul dintre bărbați pare să țină o tijă de lemn între fesele bărbatului, iar sunetul puternic al unui televizor îi atenuează țipetele de durere. 
 
„Ce ești, speriat?”, este vocea unuia dintre agresori, pe filmare. 
 
Postul local de televiziune, care a difuzat înregistrarea, susține că imaginile au fost filmate în centrul local de detenție preventivă, anul trecut. 
 
Unul dintre agresori ar fi Roman Novikov, în vârstă de 36 de ani, care a fost condamnat la 8,5 ani într-o închisoare de maximă siguranță în august 2017, pentru o crimă comisă în 2010. Acesta a fost eliberat condiționat și lucrează acum ca instructor de fitness în suburbia Balashikha din Moscova.
 
„Acea tijă nu a rănit pe nimeni. A fost doar strânsă între fese”, a declarat agresorul pentru postul local televiziune, care a difuzat imaginile. 
 
Novikov a mai declarat că oficialii de la centrul de detenție preventivă îi instruiesc pe deținuți să îndeplinească diverse sarcini, inclusiv obținerea de mărturii din partea celorlalți deținuți, în schimbul unui tratament favorabil. 
 
„Videoclipul este incomplet. Partea în care se afirmă în mod clar cui i se face acest lucru – rangul, postul pe care îl ocupă și obiectivul – lipsește”, a spus Novikov.
 
„Nu a existat nicio tortură a prizonierilor … Este vorba despre un film destinat conducerii centrului de detenție”, a mai declarat Novikov.