Obezitate, astm, leucemie, cancer. Acestea sunt câteva dintre bolile care îi pândesc pe copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii.
Într-un interviu recent acordat evz.ro, medicul pneumatolog Magdalena Ciobanu, de la Institutul de "Marius Nasta”, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat, spunea că fumatul este precum ruleta rusească: “pistolul este îndreptat spre copil, iar 6 din 8 locuri pentru gloanţe sunt pline”. Concentraţia de oxigen din sângele scade, iar oxigenul care ajunge la copil este în cantitate mai mică.
Nicotina din sângele mamei produce vasoconstricţia vaselor placentare, iar subsţantele nutritive care ar trebui să ajungă la făt sunt în cantitate mai mică. Drept urmare, bolile de care ar putea să sufere copilul variază de la afecţiuni precum creştere lentă şi deficitară până la cancer şi leucemie.
Mama riscă inclusiv un avort spontan sau o naştere prematură. Copilul poate avea o greutate mai mică la naştere, iar ulterior, creşte frecvenţa fenomenului „morţii subite a nou-născutului".
Totodată, creşte probabilitatea ca bebeluşul să sufere de obezitate în primii 5-10 ani de viaţă, de a face emfizem pulmonar, astm bronşic, infecţii ale aparatului respirator sau de a suferi de leucemie sau de un alt tip de cancer pe perioada copilăriei.
20% dintre femeile însărcinate nu renunţă la fumat
Există însă soluţii. Psihologul Cătălina Constantin, de la “Marius Nasta”, spune că o femeie însărcinată care vrea să se lase de fumat ar trebui să procedeze precum oricare alt fumător: să se intereseze care e impactul asupra ei şi asupra sarcinii şi să se gândească la faptul că bebeluşul nu poate decide pentru el.
În cazul femeilor însărcinate, motivaţia pentru a se lăsa de fumat este sarcina. Dar studiile au arătat că peste 20% nu renunţă la fumat, deşi motivaţia este aceeaşi. Explicaţia pentru această situaţie ar putea veni din partea unui studiu recent al unor cercetători britanici, care au demonstrat că o variaţie genetică la anumite femei este asociată cu o capacitate redusă a acestora de a renunţa la fumat în timpul sarcinii.
„Nu e imposibil”, precizează Constantin. „Cu intervenţie de specialitate se poate renunţa cu succes”.
Există trei metode principale de a renunţa:
1. Femeia se lasă singură de fumat, cu ajutorul medicamentelor. Însă pentru gravide, numai gumele cu nicotină sunt indicate.
2. Cu ajutorul psihologului.
3. Cu ajutorul psihologului şi al medicului. “Statistic, este cea mai eficientă metodă de renunţare”, spune Constantin.
Femeile însărcinate, din cauza „furtunii de hormoni” din organismul lor, au schimbări dese de dispoziţie, iar la începutul sarcinii suferă de greţuri. „O mare parte din fumat o folosim pentru a scădea disconfortul fizic şi psihic. Astfel, ele se agaţă de fumat pentru că ar putea fi mult mai greu fără”, explică psihologul.
"Ideal este ca femeia să renunţe la fumat înainte de a rămâne însărcinată"
La Maternitatea de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, psihoterapeutul Mariana Niţu desfăşoară din octombrie 2008 un program gratuit, în cadrul campaniei naţioanle “Stop fumat”, coordonat de Magdalena Ciobanu. Aici, femeile însărcinate sunt ajute să se lase de fumat şi primesc informaţii despre riscurile la care îşi supun copiii.
“O femeie însărcinată ce doreşte să renunţe la fumat trece prin două schimbări şi anume, fenomenele date de schimbările hormonale de sarcină şi fenomenele specifice renunţării la fumat. Astfel, femeia însărcinată se poate confrunta cu dificultăţi în gestionarea emoţiilor, a comportamentului alimentar, are dificultăţi în socializare”, spune Niţu.
Psihologul identifică rolul pe care îl îndeplineşte fumatul în viaţa femeii, iar apoi îi află obiceiurile de fumat şi o ajută să şi le conştientizeze, pentru a le putea înlocui cu alte obiceiuri, ca de exemplu consumul de fructe (preferabil mici pentru a duce mâna la gură de mai multe ori) sau de apă, mişcare, pentru a reuşi să scape de dependenţa psihologică.
Cele mai multe fumătoare se gândesc să se lase de fumat treptat, dar această metodă nu funcţionează decât timp de două-trei săptămâni deoarece apoi, dacă perioada se lungeşte, numărul ţigărilor ajunge să crească.
“Ideal este ca femeia să renunţe la fumat înainte de a rămâne însărcinată. Putem spune că fumatul este unul dintre puţinii factori de risc evitabili în ceea ce priveşte complicaţiile gravidităţii”, conchide Niţu.
CITIŢI ŞI: În Mureş, handicapul se tratează cu nicotină