Evenimentul Zilei > Actualitate > VEZI modele de subiecte pentru examenele de evaluare de la început de an
VEZI modele de subiecte pentru examenele de evaluare de la început de an

VEZI modele de subiecte pentru examenele de evaluare de la început de an

Au mai rămas puţine zile până când toţi elevii, din clasa a II-a până în ultimul an de liceu, vor auzi celebrul îndemn "Scoateţi o foaie de hârtie...".EVZ prezintă modele de subiecte pentru toate materiile.

Vor fi lucrări de control atipice, pentru că notele nu se comunică decât părinţilor, şi nu se trec în catalog. Scopul acestor examene este de a stabili nivelul de cunoştinţe la care se află elevii la început de an. În funcţie de rezultate, profesorii vor şti cum să pregătească materia şi cum să adapteze predarea pentru fiecare clasă.
Nu se fac ierarhizări
Numărul materiilor la care se susţine testarea creşte odată cu clasa. Dacă în clasa a IV-a, spre exmplu, se dă examen la Limba şi literatura română, Matematică şi Ştiinţe, în clasa a VIII-a examenul este la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Limba modernă 1, Matematică, Fizică şi Biologie. Nu se fac ierarhizări în funcţie de note, şi este interzisă reorganizarea claselor pe baza nivelului de pregătire.
Durata testului este de 15-45 de minute, în funcţie de nivelul de studiu, iar punctajul acordat este de 90 de puncte, la care se adaugă 10 din oficiu. 
Examenul la clasa a IV-a
Un test la clasa a IV-a, la Limba şi literatura română durează 30 de minute şi conţine două părţi. Un model de subiect, prezentat de Ministerul Educaţiei are următoarele cerinţe: Se dă un text, în care sunt subliniate cuvintele: "spaimă" şi "se înălţau", şi li se cere elevilor să scrie câte un cuvânt asemănător ca înţeles pentru fiecare dintre acestea.
Alte cerinţe presupun recunoaşterea în text a unui substantiv comun şi a unui pronume personal, crearea unei propoziţii în care "a dansa" să fie la viitor şi scrierea unei propoziţii cu ortogramele şi cuvintele: "l-a găsit", "la fereastră", "i-a dat", "i-a bicicleta". În partea a doua a testului, li se cere să scrie un text de cinci rânduri în care să relateze o întâmplare din vacanţă.
Model pentru clasa a VIII-a
Un alt model la Limba şi literatura română, pentru clasa a VIII-a (unde testul este de 45 de minute), are ca punct de plecare poezia "În miezul verii", de George Coşbuc. La primul punct, se cer următoarele: identificarea modului în care s-a format cuvântul "desface" (prin compunere, conversiune, derivare), despărţirea în silabe a trei cuvinte, explicarea folosirii cratimei în secvenţa "să cânte-n făget", identificarea valorii morfologice şi a cazului pentru trei cuvinte din text şi construirea unui enunţ în care "nor" să fie complement indirect.
Alte cerinţe: identificarea măsurii a două versuri, recunoaşterea unei comparaţii în textul dat şi explicarea, în 3-5 rânduri, a relaţiei dintre titlul poeziei şi conţinutul acesteia. În cea de-a doua parte a testului se cere realizarea unei compuneri de 8-10 rânduri, în care să se folosească cinci cuvinte din text.
ÎN VIZOR
Cum se desfăşoară examenul la liceu
Examenele de început de an îi vizează cu precădere pe liceeni, pentru a preveni rezultate proaste la Bac. Un model publicat de Ministerul Educaţiei, pentru Limba şi literatura română, clasa a XII-a, are ca punct de plecare un text din "Ion", de Liviu Rebreanu.
La punctul A se cer: câte un sinonim pentru două cuvinte, identificarea temei textului (variante: timpul, satul, drumul), transcrierea a două motive literare din text, ilustrarea, prin enunţuri, a sensului denotativ şi conotativ al cuvântului "ceaţă", comentarea unei figuri de stil.
La punctul B se cer: corectarea unor greşeli, identificarea formei corecte pentru cinci cuvinte. În partea a doua se cere redactarea unui eseu (pornind de la un text dat), cu opinia personală despre legătura dintre realitate şi literatură.

  • Vezi aici modele de subiecte pentru învăţământul primar
  • Vezi aici modele de subiecte pentru gimnaziu
  • Vezi aici modele de subiecte pentru liceu

VEZI ŞI: Prevenirea eşecului la Bac: examene la foc continuu pentru elevi

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: