Vestigii romane, salvate pe jumătate la Alba Iulia

Vestigii romane, salvate pe jumătate la Alba Iulia

Un adevărat cartier de lux din epoca romană ar putea fi îngropat în centrul municipiului Alba Iulia, în zona în care se află Palatul Guvernatorului Consular. După ce, în urmă cu câţiva ani, scoaterea la lumină a unei instalaţii de încălzire a unei clădiri din aceeaşi epocă a început să dea dreptate arheologilor care bănuiau existenţa unei zone rezidenţiale romane de lux, o nouă descoperire vine să confirme convingerile istoricilor.

<!--şif !msoţ>

st1î:*Şbehavior:url(#ieooui) Ţ <!şendifţ--> De această dată este vorba despre săpături de descărcare de sarcină arheologică făcute pe strada Traian, în locul unde a funcţionat societatea Vinalcool. Proprietatea a fost cumpărată de un investitor privat, care doreşte să realizeze aici un ansamblu rezidenţial, cu două şiruri de blocuri, care vor avea în total 140 de apartamente.

Potrivit directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, cu ocazia săpăturilor de salvare, au fost descoperite două edificii. Unul este distrus aproape în totalitate, dar arheologii bănuiesc că a fost vorba despre un edificiu public, fiind descoperit un zid şi o parte din podeaua cu plăci mari de gresie.

Clădire bine conservată

Cea de-a doua clădire este mult mai bine conservată. Gabriel Rustoiu a precizat că, cel puţin deocamdată, este vorba despre cercetări preliminare, motiv pentru care concluziile vor fi făcute publice după ce săpătura va fi finalizată. Arheologii cred însă că este vorba despre o clădire privată, din secolul II sau III, cu mai multe încăperi de locuit, ziduri din piatră de râu şi curte interioară. În această cute interioară a fost descoperit şi un mormânt de copil, dar şi o parte din baza unei statui. "Probabil că imobilul aparţinea unui potenţat local, dată fiind mărimea acestuia şi situarea lângă Palatul Guvernatorului. Am descoperit şi o parte din instalaţia de hipocaust (n. r. - instalaţie de încălzire), mai exact gura de alimentare a acesteia", a declarat Gabriel Rustoiu.

"Această clădire vrem să o păstrăm, dar nu in sit, pentru că avem deja două experienţe neplăcute, la Partoş şi lângă redacţia ziarului Unirea, unde am impus păstrarea la parterul clădirii a descoperirilor făcute, iar acestea nu pot fi vizitate. Acum, am decis să mutăm totul cu câţiva metri mai încolo, practic în parcul dintre cele două blocuri. Aşa rămâne totul într-o zonă publică, iar turiştii vor putea să vadă ce s-a descoperit (...) Va fi practic un nou punct turistic în Alba Iulia şi este foarte important deoarece, în afară de Poarta Castrului, nu avem nimic păstrat din epocă romană, care să poată fi şi vizitat. În toamnă, reluăm şi săpăturile la Templul lui Mithras (n.r. situat în Cetate, vis a vis de Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan"), care au fost sistate din cauza lipsei banilor şi atunci vom avea încă un punct de vizitat cu vestigii romane", a completat Gabriel Rustoiu. Vestigii pierdute

Pe de altă parte,Rustoiu şi-a exprimat regretul că din primul imobil nu a mai rămas mai nimic, fiind de părere că acesta a fost probabil distrus în 1923, când s-a construit clădirea cu pivniţe şi rezervoare în care a funcţionat Vinalcool.

El a dezvăluit faptul că între 1916 şi 1939, Alba Iulia nu a avut un arheolog, motiv pentru care nimeni nu a putut superviza ce se afla pe terenurile pe care se construia atunci. "Cred că atunci s-a distrus foarte mult", crede directorul muzeului. El a oferit ca exemplu statuia a cărei bază s-a descoperit acum şi care ar fi fost foarte importantă pentru a înţelege mai bine importanţa clădirilor descoperite acum.

Arheologul a mai precizat că au fost găsite  resturi ceramice, a căror cercetare ar trebui să aducă nişte răspunsuri. În această zonă, săpăturile vor continua.

Romanitate în vechiul Apulum

Palatul Guvernatorului Consular al celor Trei Dacii a fost descoperit la sfârşitul secolului XIX, în urma săpăturilor făcute de primul director al Muzeului din Alba Iulia, Adalbert Cserni. El a numit edificiul "Marile Therme", datorită numeroaselor camere dotate cu bazine şi cu instalaţii de încălzire.

Istoricii spun că Palatul Guvernatorului reprezintă un un sit arheologic unicat pe teritoriul României.

În secolele II-III, Apulum a fost cel mai mare centru urban din Dacia Romană şi a fost sediul Legiunii XIII Gemina.

CITIŢI ŞI:

Vestigii arheologice romane, distruse de excavatoare

Ne puteți urmări și pe Google News