În localitatea Ocnele Mari, din Judeţul Vâlcea, a fost descoperită o veche aşezare romană, deşi zona este recunoscută pentru vestigiile arheologice din epoca geto-dacică.
Situl arheologic a fost însă parţial distrus de excavatoarele firmei care se ocupă de amenajarea unui baraj pe Pârâul Sărat. Timp de două luni, societatea SC Govora SA a decopertat straturile fertile de sol de la suprafaţă şi le-a transportat în curţile localnicilor, care au fost afectaţi de saramura din ocnele de sare. „Nu ne-am dat seama ce sunt cioburile alea, am crezut că sunt de pe la casele demolate”, mărturiseşte un muncitor. Oficialii primăriei recunosc că nici ei nu au fost foarte atenţi la ceea ce se întâmplă pe şantierul de lângă baraj.
„Am fost mereu în zo nă, dar nu am văzut nimic. Recunosc că nu ne-am făcut treaba”, spune viceprimarul Constantin Lăzăroiu. „Dacă pe avizul de la Ministerul Culturii era trecută supravegerea arheologică, zona putea fi salvată. Descoperirea e foarte importantă, deoarece atestă prezenţa romanilor într-o vatră geto-dacică. Noi bănuiam că în zonă sunt vestigii romane, dar abia acum avem dovada”, explică Mariana Iosifaru, arheolog la Muzeul de Istorie Vâlcea. Poliţia de Patrimoniu Vâlcea sus ţine că vinovaţi de distrugerea zonei arheologice sunt atât con - struc torul, cât şi Direcţia Judeţea nă pentru Cultură Vâlcea, care nu a supr avegheat lucrările, aşa cum prevede legea. „S-a greşit. Cât de grav, vom stabili în urma cercetărilor. Direcţia va fi sancţionată şi pentru faptul că nu ne-a informat, aşa cum prevede legea”, susţine subinspector Nicoleta Viorel, de la Poliţia de Patrimoniu Vâlcea.