Scandalul pe baza deciziei CCR continuă pe scena politică românească. De data aceasta actorii sunt vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian și președintele USR Dan Barna.

Vosganian a scris pe Facebook că declarația președintelui USR Dan Barna referitoare la judecătorii CCR pe care îi caracterizează drept „vârful de lance al penalilor”, după ce au invalidat proiectele de revizuire a Constituției, este „periculoasă, dacă nu chiar dementă”.

Felul în care este sprijinită ascensiunea politică a unor personaje fanatizate precum Dan Barna, arată că n-am învățat nimic din lecțiile amare ale secolului XX. Dan Barna, președinte USR și candidat la Președinția României, face numeroase declarații iresponsabile. El are impresia, greșită și periculoasă, că numărul de voturi obținute poate ține loc de rațiune și că, în general, poate justifica orice nesăbuință. Iată ce declară Dan Barna după decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea revizuirii Constituției pe chestiunea amnistiei și grațierii: «Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească». Spusele de mai sus ar fi doar hilare, dacă nu ar veni din partea celui pe care unii analiști, precum Bogdan Chirieac, îl socotesc o mare speranță, o revelație a politicii românești. De aceea trebuie să socotim această declarație de-a dreptul periculoasă, dacă nu chiar dementă”, a scris vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

Liderul ALDE a vorbit despre cazul particular al judecătorului CCR Daniel Morar. El a menționat că Morar a fost „mâna dreaptă” a Laurei Codruța Kovesi, iar Dan Barna îl vede ca fiind un „vârf de lance al penalilor”.

După cum știm, decizia CCR a fost luată în unanimitate: 8-0. Nu cunoaștem motivul pentru care Simina Tănăsescu, cel de-al nouălea judecător, proaspăt numit de Klaus Iohannis, a lipsit, deși absența sa de la un vot atât de important e cel puțin ciudată. Printre cei care au votat s-a numărat, însă, Daniel Morar, fost șef al Direcției Naționale Anticorupție între anii 2005 – 2012. Să fie Daniel Morar vârf de lance al penalilor? El, care a fost ani de zile eroul luptei anticorupție?!? Păi atunci ce să mai zicem de Codruța Kovesi, procuror general în acea perioadă, a cărei mână dreaptă a fost Daniel Morar și care, chiar și atunci când mandatul i-a expirat la DNA, i l-a prelungit? Atunci Kovesi e mama penalilor! Adică, după bezna minții lui Barna, DNA a fost condus de un vârf de lance al penalilor, în strânsă colaborare, desigur, cu procurorul general, al cărui adjunct era șeful DNA și care i-a și urmat în funcție!”, se arată mesajul publicat vineri.

Deputatul ALDE și-a continuat argumentarea oferind exemplele judecătorilor CCR Livia Stanciu și Mona Pivniceru.

Hai să mai alegem un nume: Livia Stanciu. Alt vârf de lance al penalilor, după opinia lui Dan Barna. Livia Stanciu a fost, între 2009 și 2016 președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu alte cuvinte, instanța supremă în ierarhiile judecătorești a fost ocupată timp de șapte ani de un reprezentant al intereselor penalilor! Încă un nume: Mona Pivniceru. Judecător la Înalta Curte, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, ministru al Justiției. Alt vârf de lance al penalilor! Așadar, potrivit declarației demente a lui Barna, șefia DNA, șefia Inaltei Curți, Ministerul Justiției sau CSM au fost, în ultimul deceniu, o cloacă infracțională, un grup criminal organizat, în care șefii nu făceau altceva decât să fie vârfuri de lance ale penalilor. Și același Barna ne spune că trebuie să avem încredere în Justiție!”, susține deputatul ALDE.

Vosganian scrie că este nevoie de o Uniune care să salveze România de Uniunea Salvați România (USR).

Domnule Bogdan Chirieac, care acordați prima șansă ca viitor președinte al României acestui personaj, doamnelor și domnilor care ați votat plini de însuflețire Uniunea Salvați România, vă invidiez că sunteți atât de mândri de asemenea declarații halucinante, care nu dovedesc decât îngustime și fanatism. Personal, cred că avem nevoie de o Uniune care să Salveze România de Uniunea Salvați România”, cocluzionează Vosganian.

Liderul USR Dan Barna a declarat, joi, că magistrații CCR au dovedit, prin decizia de a respinge proiectele PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției, că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.