Acest avans reflectă noile investiţii în proiecte eoliene pe teritoriul ţării noastre, dintre care una dintre cele mai importante este a companiei Monsson Group, care a început construcţia unui parc eolian cu o putere de 150MW. Investiţia totală a dezvoltatorului privat în parcul din judeţul Constanţa se ridică la 245 milioane euro.

Indicele calculat de Ernst & Young plasează România pe acelaşi loc cu Polonia şi Irlanda privind atractivitatea pieţei de energie eoliană şi foarte aproape de ţări precum Suedia, Franţa şi Italia.

Criza datoriilor frânează investițiile în regenerabile

Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabilă – eoliană, solară, geotermală şi biomasă – plasează în continuare România pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pieţei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice în toate aceste domenii.

Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume din perspectiva pieţei interne de energie regenerabilă, infrastructură şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. După investiţii record realizate în 2011 în energii regenerabile, cel mai recent raport lansat astăzi, indică un scenariu incert pentru 2012, în special în ţările dezvoltate.

Pieţele consacrate se vor confrunta cu tot mai multe constrângeri financiare, în special în zona euro, unde criza datoriilor suverane frânează şi în 2012 investiţiile în energii regenerabile, pieţele emergente vor continua să prospere în acest sector, datorită programelor ambiţioase de atragere a investiţiilor.