Vântul arctic, nu încălzirea globală, este primul factor al schimbării din Oceanul Arctic

Vântul arctic, nu încălzirea globală, este primul factor al schimbării din Oceanul Arctic

O cercetare japoneză arată că există o strânsă legătură între vântul arctic şi topirea rapidă a gheţarilor din Oceanul Arctic, scrie The Guardian.

O treime din gheaţa care există în 1979 s-a topit în ultimele trei decenii. Cele mai impresionante perioade au fost verile anilor 2007 şi 2008, când gheţarii s-au topit foarte rapid. Atunci, numeroase grupuri de cercetători au venit cu o ipoteză şocantă: în zece ani, Oceanul Arctic va fi complet dezgheţat pe perioada verii.

Un grup nipon condus de Masayo Ogi a analizat viteza şi direcţia vânturilor arctice în ultimii 30 de ani. Concluzia studiului a fost că, în timpul unora dintre verile polare, vânturile conduc gheţarii spre sud, prin strâmtoarea Fram, dintre Groenlanda şi insulele Svalbard. Ajunse în nordul Atlanticului, imensele bucăţi de gheaţă se topesc. Acest fenomen a fost constatat şi în anii 2007 şi 2008. Vântul sau încălzirea globală?

Este pentru prima dată când un grup demonstrează că topirea gheţarilor arctici are o altă cauză decât pretinsa încălzire globală. Grupul nipon a ţinut să precizeze că studiul nu emite teorii referitoare la încălzirea globală, ci doar la influenţa schimbărilor de direcţie a vânturilor arctice.

"În unele veri, vântul a contribuit decisiv la topirea gheţii arctice prin deplasarea de bucăţi spre şi prin strâmtoarea Fram. Dar fenomenul are loc uneori şi în perioada de iarnă, astfel încât este evident că vântul a jucat un rol foarte important în topirea rapidă a gheţarilor între 1979 şi 2010", a spus Ogi, citată de The Guardian. Cercetătoarea niponă crede că încălzirea oceanului şi a aerului sunt factori secundari ai topirii gheţarilor arctici.

Ne puteți urmări și pe Google News