Parlamentul francez a adoptat legea care interzice vălul islamic

Parlamentul francez a adoptat legea care interzice vălul islamic

Parlamentul francez a adoptat definitiv proiectul de lege care interzice portul vălului islamic integral în spaţiul public, anunţă AFP. Legea, care a fost adoptată deja de deputaţii francezi, a primit astăzi şi votul senatorilor: 246 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Franţa devine astfel primul stat european care recurge la această interdicţie generală. Înainte de a fi pusă în aplicare, legea trebuie să treacă şi pe la Consiliul constituţional. Un proiect de lege similar este în curs de a fi adoptat în Belgia.

Textul de lege nu vizează în mod expres vălul integral, ci „acoperirea feţei în spaţiul public”, adică pe străzi, în parcuri, în mijloacele de transport, în restaurante, în cafenele, precum şi în locurile dedicate serviciilor publice (primării, şcoli, spitale, instituţii etc). Cursuri de cultură civică pentru cele care nu vor respecta legea Astfel, legea interzice (după şase luni de zile de la intrarea în vigoare, în care femeilor li se vor explica aceste reguli) vălurile islamice denumite niqab (care nu lasă la vedere decât ochii) şi burqa (ce acoperă în totalitate faţa). Amenda pentru nerespectarea legii este de 150 de euro şi / sau cursuri de cultură civică.

Orice persoană care obligă o femeie să poarte vălul va risca un an de închisoare şi 30.000 de euro amendă. Atentat la egalitatea dintre bărbaţi şi femei În primăvară, Adunarea Generală a votat o rezoluţie prin care condamna portul vălului integral, în care se specifică: „practicile radicale ce atentează la demnitatea şi la egalitatea dintre bărbaţi şi femei, printre care portul vălului integral, sunt contrare valorilor Republicii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul de Stat din Franţa şi-a exprimat rezerve vizavi de interzicerea generală şi a recomandat limitarea acesteia la anumite locuri publice (administraţii, mijloace de transport).

Potrivit juriştilor, Franţa ar putea să se expună şi unei condamnări din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, Consiliul francez al cultului musulman s-a opus proiectului care riscă „să stigmatizeze islamul”.

În Franţa, stat cu o populaţie musulmană de 5-6 milioane, vălul integral este purtat de aproximativ 2.000 de femei. FOTO: Cele şapte tipuri de văl islamic

Iată cele şapte tipuri de văl islamic. Începem cu burqa şi niqab, cele care ar putea fi interzise în câteva state europene în viitorul apropiat. Burqa (burka) este cel mai restrictiv dintre vălurile islamice. Acoperă întreaga faţă şi întreg corpul. Femeia vede doar prin intermediul unor orificii în material, realizate în zona ochilor. FOTO: Steve Ecans, Flickr Niqab este un văl pentru faţă, care lasă liberă doar o mică zonă a feţei, cea din jurul ochilor. La aceasta, poate fi adăugat un văl doar pentru ochi, astfel încât devine aproape o burka. Niqab este purtat împreună cu un accesoriu care acoperă părul, asemănător unei năframe. FOTO: Steve Evans

Hijab-ul lasă liberă întreaga faţă, dar acoperă părul şi zona gâtului. Aceste năframe sunt produse în diverse culori şi în diferite modele.

Al-Amira este un văl din două piese. Una dintre piese este strânsă pe cap, iar a doua, mai largă, o acoperă parţial pe prima şi lasă liberă doar faţa. Shayla este o năframă lungă şi de dreptunghiulară, foarte populară în regiunea Golfului. Este petrecută pe creştet şi înfăşurată în jurul umerilor. Bărbia şi gâtul femeii pot rămâne neacoperite. FOTO: captură Youtube Khimar este un văl lung, care atârnă până la talie sau chiar până la genunchi. Acoperă complet părul, gâtul şi umerii, dar lasă liberă întreaga faţă (inclusiv bărbia). Chador, purtat în public de femeile iraniene, este o mantie care acoperă întregul corp, lăsând liberă doar faţa. Sursa descrierilor - BBC News