Evenimentul Zilei > Actualitate > Valul creditelor relaxate
Valul creditelor relaxate

Valul creditelor relaxate

Pana acum, trei banci au primit avizul BNR de a acorda credite imobiliare in conditii speciale: BRD, Alpha Bank si Volksbank.

Volksbank Romania a primit ieri din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) aprobarea pentru noile norme relaxate de creditare. Produsele conforme cu aceste norme vor fi disponibile incepand cu primele zile ale lunii iulie. Astfel, gradul maxim de indatorare al solicitantilor de credite acceptat de Volksbank va fi de 65% pentru un venit net eligibil pe familie de peste 1.250 euro.

Pentru venituri cuprinse intre 350 si 1.249 euro, gradul de indatorare este de 55%, iar pentru venituri mai mici de 350 euro, gradul de indatorare este de 45%. Banca va acorda credite cu avans zero la imprumuturile pentru locuinta in cazul in care beneficiarul are venituri nete de peste 2.250 de euro.

Gradul de indatorare este calculat in functie de venitul net eligibil si de ratingul fiecarei persoane, care este determinat tinandu-se cont de urmatoarele elemente: alte credite, categorii de venit, stare civila, loc de munca, studii si vechimea in munca.

Venitul net eligibil este calculat prin reducerea din veniturile obtinute a cheltuielilor familiei. Cheltuielile minime de subzistenta sunt fixate la 100 de  euro pentru o persoana, 175 euro pentru doua persoane si 250 de  euro pentru o familie de trei persoane. Pentru fiecare membru suplimentar se calculeaza cheltuieli de 75 de euro.

Volksbank accepta ca venituri salariile nete pensiile, activitatile independente asimilate profesiilor liberale, veniturile din chirii, indemnizatia de maternitate, contractele de management si administrare, contractele, de agent, de prestari servicii, de drepturi de autor, dividendele sau veniturile obtinute din strainatate.

La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.