"Chiar dacă obţin un mandat, (minoritatea maghiară – n.r.) tot va avea un reprezentant în Parlament, care se adăugă la câştigătorul colegiului respectiv. Aici nu mai e vorba de discriminare pozitivă, ci de discriminarea unei forţe politice în detrimentrul altei forţe politice. Ce se încearcă? Se încearcă obţinerea bunăvoinţei minorităţii maghiare", a spus Valeriu Stoica.
La rândul său, Cristian Preda a arătat că din 2008 până în prezent niciun guvern, cu excepţia guvernului PSD-PDL, nu a putut trece fără susţinerea minorităţilor naţionale, iar prin legea USL grupul minorităţilor ar urma să fie consolidat.
"Grupul minorităţilor naţionale e grupul care dă posibilitatea trecerii unui guvern şi poate să răstoarne guverne, cum este cazul Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. (…) Mi se pare că ideea reprezentării maghiarilor şi a celor 18 minorităţi în Parlament este un lucru preţios pentru democraţie, dar nu trebuie să facem din această reprezentare un instrument care să transforme minoritatea într-o masă de manevră", a spus Cristian Preda.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută,proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta. Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
CITIȚI ȘI:

  • Uninominalul lui Ponta, ADOPTAT de Camera Deputaţilor. Pragul electoral de 5%, eliminat
  • Buda: Uninominalul USL va crește numărul parlamentarilor. Iordache recunoaște: Ar putea apărea 10 mandate în plus. Vezi motivele!
  • Cristian Pârvulescu despre uninominalul pur propus de USL: Va fi respins de CCR. Ponta: E doar o soluție de avarie!