Evenimentul Zilei > Politica > VÂLCEA. Elevi umiliți și bătuți de un grup de romi: ”I-au pus pe doi copii să îngenuncheze”
VÂLCEA. Elevi umiliți și bătuți de un grup de romi: ”I-au pus pe doi copii să îngenuncheze”

VÂLCEA. Elevi umiliți și bătuți de un grup de romi: ”I-au pus pe doi copii să îngenuncheze”

În Şcoala Gimnazială Gura Văii din coumna Bujoreni, județul Vâlcea, este mai rău ca în junglă. Din cauza faptului că sunt profesori puțini, în scoală intră cine vrea şi face ce poftește, iar scandalurile și batăile se ţin lanţ.

În urmă cu câteva zile, un tânăr de 17 ani  a intrat nestingherit în şcoală într-o pauză când curtea era plină de copii şi l-a bătut crunt pe un elev de 14 ani din clasa a VIII-a.
”Era vărul unui  coleg din clasa a VII, care a fost chemat să mă bată pe mine. Când am ieşit în pauza mare a sărit pe mine şi m-a lovit cu pumnii în faţă, în cap în spate, m-a strâns de gât. A dat în mine până am căzut inconştient. Niciun porfesor nu şi-a făcut apariţia în curtea şcolii, colegii l-au dus pe sus în clasă pe elevul snopit în bătaie”, a povestit elevul.
Deși băiatul se simţea rău şi acuza durerii profesorii abia după o oră au chemt poliţia , nu şi  ambulanţa. “Se învârtea pământul cu mine şi aveam dureri foarte mari. După o oră m-au chemat la cancelarie pentru că a venit poliţia. Atunci am putut să o sun pe mama de pe telefonul unei profesoare si când a ajuns ea a chemat salvare”, susține elevul bătut.
 “L-am găsit plângând, avea hainele rupte, ochii vineţi şi îmi spunea că îl doare foarte tare coloana şi am sunat la ambulanţă”, spune Georgeta , mama elevului agresat.
Pentru pumnii primiţi în faţa , în cap în umăr şi în coloană legiştii au stabilit că elevul bătut în curtea şcolii are nevoie de patru zile de îngrijiri medicale.
 Nu este primul incident de acest fel din Şcoala Gimnazială Gura Văii. In zonă sunt câţiva tineri de 16 -17 ani  de etnie romă care au abandonat demult şcoala şi care bat şi umilesc elevii din şcoală pentru a se distra. Anul trecut acelasi elev lovit acum a sarit pe  geam de la etajul unu pentru  a scapa de bătăuş.
“Intră când vor în şcoală, chiar în clase şi uneori au asupra lor cuţite.  Bat,  ameninţă, umilesc pe cine li se pune pata. Este ca în junglă. Anul trecut, copilul meu a sărit pe geam de la etajul unu de frica bătăuşilor. Într-o săptămână a fost bătut de două ori şi nu s-a luat nicio măsură. Îmi este frică  să-l mai trimit la şcoală, data viitoare poate mi-l omoară”, a spus Liviu B, tatăl băiatului
Câţiva elevi din clasa a VIII-a  povestesc că, în urmă cu două săptămâni, aceiaşi tineri de etnie romă au  intrat într-o clasă unde au forţat trei elevi mai mici să îngenuncheze. “Le-a cerut să spună rugăciuni. Cine a refuzat era bătut”, a spus Bogdan.  
 Conducerea şcolii si reprezentanţii Inspectoratului Şcolar se declară depăşiţi de situaţie şi tocmai de aceea se limitează doar la a contabiliza scandalurile şi-a chema poliţia cân lucrurile scapă de sub control.
Tot ce putem face este să cerem ajutorul poliţiei. Noi nu putem să supravgehem şi şcoala, şi curtea, şi cataloagele. În comună sunt patru – cinci unităţi de învăţămât, se învaţă simultan şi de aceea în şcoală nu sunt mai mult de patru profesori. N-au cum să facă faţă”, a declarat Ion Gherghinaru, şeful ISJ Vâlcea.
Deocamdată, singura soluţie găsită de şefii învăţământului vâlcean este comsarea şocolilor din comuna Bujoreni comună începând cu anul şcolar viitor.