Vaduva lui Peron, extradata din Spania

Vaduva lui Peron, extradata din Spania

Autoritatile de la Madrid au retinut-o pe fosta doamna a Argentinei, Maria Estela Martinez de Peron pentru ca este banuita ca ar avea legatura cu disparitia unui tanar in timpul mandatului sau din anii ’70, atunci cand razboiul a izbucnit in Argentina.

Potrivit publicatiei britanice The Independent, retinerea Mariei Estela de Peron, cunoscuta drept "Isabelita", a fost facuta in baza unui mandat emis de un judecator argentinian din vestul provinciei Mendoza si trimis de Interpol autoritatilor spaniole. Ea se asteapta sa fie extradata.

Hector Aldo Fagetti Gallego a fost dat disparut cu o luna inainte ca Peron, vaduva lui Juan Domingo Peron, sa fie inlaturat de la putere, in martie 1976.

Instalata in fruntea tarii dupa moartea sotului sau, vaduva lui Peron le-a acordat fortelor armate, in 1975, dreptul de a "anihila elementele subversive", hotarare pe care Curtea de Justitie argentiniana o considera acum intre actele de terorism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peron, acum in varsta de 75 ani, a fost condusa, duminica seara, la Inalta Curte de Justitie din Madrid, care a stabilit eliberarea conditionata a acesteia, in asteptarea cererii de extradare in Argentina.

Arestul acesteia a starnit un val de tulburare in tara natala si a trezit teroarea la amintirea vremurilor cand Alianta Anticomunista Argentiniana sau Alianta Triplului A ce strabatea tara ii ridica in plina zi de pe strazile aglomerate pe toti presupusii suspecti care erau impotriva regimului.

Organizatiile care lupta pentru drepturile omului sustin ca peste 2.000 de persoane, intre care politicieni, intelectuali, artisti si studenti, au disparut subit sau au fost omorati in cei doi ani cat aceasta a fost la putere si in tara a domnit haosul.

Presedintele Argentinei, Nestor Kirchner, care in tinerete fiind avocat al aripii de dreapta, a fost de doua ori arestat in timpul mandatului Peron, a declarat ca daca judecatorii cred ca este vorba de acte de terorism inainte de 1976, atunci cei vinovati de acest lucru ar trebui sa plateasca si sa fie judecati.

Vaduva lui Peron a fost tinuta in arest la domiciliu in Argentina pana in 1981, cand a plecat in exil in Spania si s-a stabilit in Villanueva, in apropiere de Madrid. Fosta dansatoare din cluburile de noapte, Maria Estela sau Isabelita i-a atras atentia lui Juan Peron, dupa moartea Evitei din anii ’50, si l-a succedat ca presedinte dupa moartea acestuia din iulie 1974.

Aceasta a format o alianta nefasta (potrivit anumitor comentatori) cu Ministrul Solidaritatii Sociale, Jose Lopez Rega, care ar fi fost pianist in acelasi club la care lucra cea care avea sa devina Prima Doamna si impreuna au fondat Alianta Triplului A, in 1973.