"Vaccinul" de malpraxis

"Vaccinul" de malpraxis

Medicii vor invata cum sa se protejeze de acuzatiile de malpraxis, cu toate ca pacientii ar fi avut o nevoie mai mare de astfel de cursuri.

Incepand de saptamana viitoare, medicii de familie, cei din spitale, policlinici, ca si stomatologii vor fi invatati, prin intermediul unui program national, cum sa se apere de plangerile de eroare medicala si ce drepturi legale au in astfel de situatii.

Programul este apreciat de doctori ca fiind de un real ajutor impotriva pacientilor care fac plangeri in mod abuziv.

Pe de alta parte, cei care sunt cu adevarat afectati si care ar fi avut nevoie cu adevarat de instruire asupra drepturilor lor in caz de eroare medicala raman pacientii.

Pe langa faptul ca alearga de la o institutie la alta, fara a sti unde trebuie depusa plangerea, cei afectati de erori medicale sunt nevoiti sa plateasca taxe de zeci de milioane de lei vechi.

Medicii, instruiti cum sa raspunda presei

Programul national de evaluare, consultanta si asistenta legala specializata adresat stomatologilor, medicilor de familie, celor din spitale si policlinici va incepe oficial pe 25 septembrie.

Primii doctori care vor fi instruiti vor fi cei din Bucuresti, urmand ca de la 1 ianuarie 2008 programul sa se extinda in toata tara. Doctorii nu vor invata numai legea in vigoare, ci si cum sa faca fata presei in cazul in care sunt acuzati de malpraxis.

„Avem si noi, ca medici, nevoie de a fi protejati cand nu am comis vreo greseala. De exemplu, in specialitatea recuperare medicala, toti pacientii cu dizabilitati au dreptul, recunoscut international, sa beneficieze de tratament in mod egal. Noi nu avem baza materiala sa tratam 10% din populatia Romaniei (cate persoane cu dizabilitati are tara noastra). Deci am fi inculpati din start de eroare medicala, pentru ca nu le acordam tratamentul necesar”, apreciaza Mihai Berteanu, seful Clinicii de recuperare medicala de la Spitalul Elias din Capitala.

Medicii considera ca multi pacienti invoca un act de malpraxis, chiar daca nu este cazul. „Pacientul vine in contact nu numai cu actul medical efectuat de doctor, ci si cu alte componente care tin de ingrijire (infirmiere, asistente, femei de serviciu). Daca dai 5 lei femeii de serviciu ca a spalat pe jos, infirmierei ca te-a ajutat, atunci aici poate aparea perceptia de malpraxis, care este de fapt insatisfactia fata de actul in sine si de componentele lui”, subliniaza Adrian Streinu-Cercel, director la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, din Bucuresti.

Desi nu cunosc cifre exacte, specialistii recunosc ca numarul cazurilor reale de malpraxis este mare. „Din pacate, exista un procent foarte mare de cazuri, dar nu toate sunt descoperite, pentru ca pacientii nu cunosc legea”, spune Ervin-Zoltan Szekely, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Cai de atac

Cum puteti reclama un medic care a gresit

Daca medicul a avut o atitudine nepotrivita in timpul consultatiei, il puteti reclama la Colegiul Medicilor din judetul in care isi desfasoara activitatea, pentru ca acesta sa ia masuri disciplinare.

In cazul in care ati suferit de pe urma unui act medical incorect efectuat (v-ati recuperat mai greu dupa o operatie sau v-ati pierdut una dintre functii), depuneti o plangere la Comisia de Malpraxis din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica din judet.

Pentru evaluarea dosarului veti plati intre 1.000 si 5.000 de lei. „Conditia este sa nu faceti cazul public si totul se va rezolva pe cale amiabila, si societatea de asigurari la care este asigurat medicul respectiv va va plati prejudiciul plus taxele platite de dumneavoastra pentru deschiderea dosarului”, spune Vasile Astarastoaie, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania.

In plus, se pot lua si masuri administrative. „Majoritatea cazurilor de eroare medicala se rezolva prin masuri administrative, medicii fiind mutati in alte departamente”, spune secretarul de stat Ervin-Zoltan Szekely.

Daca vreti sa faceti cazul public, atunci va veti adresa instantei, unde medicul va fi tras la raspundere fie penal, fie civil cu plata daunelor. „Am intalnit dupa 1989 aproape 20 de doctori care au fost nevoiti sa plateasca penal, cu suspendare. Un doctor a fost nevoit sa execute si pedeapsa”, mai spune profesorul Astarastoaie.

Ne puteți urmări și pe Google News