Dacă vreţi să faceţi în vacanţă şi altceva decât plajă şi vreţi să fiţi ceva mai feriţi de mulţime, sud-vestul Franţei este o variantă potrivită, în care veţi avea ocazia să degustaţi delicatesele franţuzeşti, cunoscutele vinuri de Bordeaux şi să vă înfruptaţi din bucatele fine specifice zonei.
Ce-i drept, preţurile nu sunt mici. Având în vedere că nu avem linie directă până la Bordeaux, zborurile sunt cu escală şi, deci, ceva mai scumpe.
O persoană care vrea să meargă în vacanţă la jumătatea lunii iulie îşi poate procura acum biletul la un preţ de 437 de euro, cu escală la Schiphol, Amsterdam, la dus şi la Fiumicino, Roma, la întoarcere.
La Biroul de Turism din oraşul Bordeaux veţi găsi o multitudine de oferte de circuite, unde trebuie să vă faceţi programare. De exemplu, o excursie de o zi care se organizează în fiecare luni este în zona Saint-Emilion, protejată de UNESCO.
Turiştii vizitează două castele, Haut-Sarpe şi Beau-Sejour Becot sau Canon, iau prânzul într-un sat de lângă castele şi trec şi prin orăşelul medieval Saint- Emilion. Preţul acestei excursii este de 91 euro de persoană.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5-qpCvXcdDo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
O altă excursie, pe placul gurmanzilor, este în regiunea Margaux, unde, pentru 94 euro, turistul va vizita patru castele, unde vor degusta vinurile cunoscute ale zonei şi vor mânca specialităţile culinare.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/zFlSvfTHUpQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Există şi opţiunea de a vă organiza singuri excursia. Vă puteţi caza, de exemplu, la 3 km de Saint- Emilion, la hotelul Chateau Grand Barrail, 4 stele, cu circa 290 de euro/noapte camera dublă.
Grand Barrail, un castel-hotel de 4 stele, este situat printre hectarele de viţă-de-vie
FOTO: ANA BÂTCĂ

O variantă mai ieftină ar fi chiar în orăşelul medieval Saint-Emilion, la 90 de euro/camera dublă, în Auberge de la Commanderie.
Pentru a vizita castelele din Bordeaux trebuie să vă faceţi o programare.
Bijuterii culinare şi istorice pe care le ascunde oraşul-port
Şi dacă tot aţi ajuns în Bordeaux, trebuie să profitaţi de ocazie şi să vizitaţi cel puţin centrul vechi al oraşului, care este inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi să degustaţi vinuri şi brânzeturi.
Centrul istoric din Bordeaux este inclus pe lista monumentelor UNESCO
FOTO: ANA BÂTCĂ

O plimbare pe strada Sainte-Catherine, necirculată de maşini, poate face deliciul iubitorilor de shopping, deoarece vor găsi acolo reprezentanţe ale multor branduri de lux şi nu numai şi îşi vor putea procura suveniruri, cele mai multe de mâncat şi de băut.
Totodată, Bordeaux-ul se mai poate mândri cu câteva biserici deosebite. Merită văzută în special Catedrala Notre-Dame, construită la sfârşitul secolului al XVII-lea în stil baroc.
Orga funcţionează şi, dacă ai norocul să o auzi, te transportă într-o altă dimensiune. O altă biserică ce nu trebuie ratată este Saint-Seurin, care combină un stil auster cu cel roman.
Incinta iniţială a acesteia a fost construită în secolul al VI-lea, după care i-au mai fost adăugate corpuri. Sub criptă au fost descoperite morminte paleocreştine.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9IQlJADyZqc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>