Vacanţă în Hunedoara Evului Mediu

Vacanţă în Hunedoara Evului Mediu

Deva, Simeria şi Hunedoara, trei oraşe aproape „lipite" unul de celălalt, pe care e bine să le treci pe lista destinaţiilor de vizitat în concediul de vară.

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Parcul Dendrologic din Simeria merită, măcar pentru o zi, atenţia turiştilor care ajung în zonă.   Traseul propus de Evz începe în Deva. Dimineaţa, după micul dejun, este indicată incursiune cu un modern monoliner pe Dealul Cetăţii. Este vorba despre o cetate medievală, devenită emblema oraşului. Din păcate, vara asta poate fi vizitată doar incinta exterioară a cetăţii, interiorul fiind într-un amplu proces de restaurare.

Senzaţia oferită de urcarea cu ascensorul pe şine şi priveliştile de care ai parte sus, de pe cetate atenuează o parte din regretul că nu poţi vizita interiorul cetăţii.

După ce coborâţi, cu acelaşi monoliner (o cursă dus-întors costă 10 lei de persoană), ar fi potrivită şi o vizită la muzeul adăpostit de Castelul Magna Curia (foto), cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen, o impresionantă construcţie de Ev Mediu, ridicată iniţial în stil renascentist, dar modificată cu elemente baroce în secolul al XVlll-lea.

Aici se află Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Din cauză că un alt corp de clădire al muzeului se află în renovare, iar exponatele au trebuit mutate în castel, din lipsă de spaţiu, anul acesta nu a fost amenajată o expoziţie permanentă. Totuşi, până pe 30 iunie poate fi admirată expoziţia „Romanii de lângă noi”, care cuprinde fel şi fel de obiecte interesante descoperite la Germisara (Geoagiu – Băi), Micia (Mintia) şi Sarmizegetusa Augusta Ulpia Traiana.

Parcul cu mii de specii de flori şi arbori După vizita de la muzeu, o plimbare prin centrul istoric al Devei este numai potrivită. Sediul Tribunalului, Palatul Administrativ şi celelalte clădiri îţi dau impresia că te afli într-un orăşel din Austria, dar maşinile parcate după cum le-a trecut prin cap şoferilor te trezesc repede din reverie.

Oricum plimbarea prin centru prinde bine mai ales că e deja ora prânzului şi găseşti destul de uşor un fast food, ori un restaurant, cu preţuri acceptabile. Dacă termini de servit masa până la ora 14.00, mai este timp şi pentru un drum de 13 kilometri până la Simeria.

Ar fi şi păcat să fii aproape de Parcul Dendrologic de la Simeria (foto) şi să nu-l vezi. Este vorba despre cel mai vechi şi cel mai mare arboretum amenajat pe teritoriul României. Pe cele 70 de hectare ale sale se află mii de specii de flori şi arbori, unele „indigene” altele adaptate la condiţiile de aici, aduse din mai multe colţuri de lume.

Plimbarea prin parc te va scoate cu siguranţă din zgomotul urban şi te va relaxa. Nu trebuie însă să zăboveşti mai târziu de ora 16.30 admirând splendorile naturale din arboretum pentru că mai ai un obiectiv important de văzut, la Hunedoara: castelul.

Un amalgam de stiluri

Cei 24 de kilometri de la arboretumul din Simeria până la Castelul din Hunedoara se parcurg în cel mult jumătate de ceas, dar, la castel, e neapărat să stai măcar o oră. Intrarea costă 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Pentru 30 de lei beneficiezi de un ghidaj de cel puţin o oră (dacă ai răbdare acesta poate dura şi mai mult), indiferent de numărul membrilor grupului.

Castelul Corvinilor este cea mai mare construcţie cu dublă funcţionalitate (civilă şi militară) de Ev Mediu din România şi una dintre cele mai impresionante din sud-estul Europei. Te vei convinge de asta când vei trece pe podul principal de acces, când vei vedea Sala Tronului, Sala Dietei, Aripa Bethlen, Turnul de Poartă, Aripa Neboisa, Logia Matia, Bastionul Pustiu sau Palatul Administrativ. Acestea îmbină stilul gotic cu cel renascentist timpuriu, dar unele au şi amprente romanice.

Monumentul se află într-un amplu proces de restaurare a elementelor decorative din piatră, proces care va mai dura cel puţin trei ani. În această vară nu va putea fi vizitată Capela castelului.

Programul de vizitare a Castelului Corvinilor este până la ora 18.00, aşa că rămâne destul timp pentru o incursiune pe malul Lacului Cinciş. Îţi ia doar 20 de minute să parcurgi cei 15 kilometri dintre castel şi lac. Nimic nu se compară cu o baie de seară în apa lacului încălzită de soare într-o zi călduroasă de vară.

Dacă aveţi fotografii, înregistrări video sau pagini de jurnal de călătorie şi vreţi să le împărtăşiţi, trimiteţi-le la adresa turism@evz.ro. Cele mai bune vor fi publicate pe site-ul nostru de turism.

Ne puteți urmări și pe Google News