Vacanţa de 250 de euro

Vacanţa de 250 de euro

Chiar şi cu un buget redus, mai ales acum, în perioadă de criză, turiştii se pot relaxa atât în ţară, cât şi în străinătate. Criza a tăiat din bugetele de vacanţă ale românilor, spun agenţii de turism.

Suma disponibilă pentru concediu a scăzut cu 30-40% faţă de anul trecut, iar clienţii se orientează în special după preţ atunci când îşi aleg destinaţia preferată. Urmând aceste tendinţe, am luat ca etalon un buget de vacanţă de 250 de euro de persoană – sumă destinată exclusiv pachetului turistic, fără să includă cheltuielile. Cu tot cu acestea, distracţia nu va depăşi cu totul 400 de euro, un buget adaptat condiţiilor de criză.

„Dacă vrei să-ţi chiverniseşti vacanţa, cu 250 de euro poţi să te bucuri de un sejur la mare, cu masă şi cazare fără pretenţii. Anii trecuţi, turiştii români aveau de cheltuială aceeaşi sumă pe care o plăteau pentru pachetul de bază. Anul acesta însă acest buget va scădea categoric”, afirmă Ciprian Enea, consultant besttourism. ro.

Cunoscuţi drept cheltuitori mai mari ca germanii sau francezii, românii se vor adapta noilor condiţii. „Vor da mai puţini bani pe excursii opţionale, suveniruri şi pe băuturile consumate la barul hotelului, dacă nu au pachete all inclusive”, susţine Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Chiar dacă 250 de euro pentru transport, cazare şi o masă pe zi reprezintă un buget relativ redus, cu această sumă turiştii pot alege atât excursiile în străinătate, cât şi sejururile în ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă la noi preţurile de la faţa locului sunt, în unele cazuri, cu până la 25% mai mari, în cazul sejururilor externe trebuie luate în considerare costurile de transport, care diferă în funcţie de distanţă şi mijlocul de deplasare utilizat. Pentru cei care vor să rămână aproape de casă

PE LITORALUL ROMÂNESC. O vacanţă la mare în staţiunile autohtone este destul de accesibilă cu acest buget, dacă turiştii aleg staţiuni ca Eforie Nord sau Sud, Cap Aurora, sau Neptun - pentru o noapte de cazare cu mic dejun, la hotel de trei stele, preţurile pornesc de la 22 de euro/persoană şi ajung la 25 de euro. În Mamaia însă, pentru aceleaşi condiţii, se plăteşte de la 30 de euro/noapte. Variante ieftine sunt şi Vama Veche şi 2 Mai. LA MUNTE. Indiferent că aleg Predealul, Sinaia sau zona Rucăr-Bran, turiştii vor ieşi mai ieftin dacă înoptează la pensiuni. În funcţie de confortul oferit, preţurile pornesc de la 10 euro/persoană/ noapte (mai ales în zona Branului). Suma include numai cazarea, iar cei careşi doresc să includă toate mesele trebuie să mai dispună de circa 23-25 de euro/zi. LA BĂI. Hotelurile din zona Amara, Govora, Moneasa sunt cele mai ieftine. În plin sezon, o noapte de cazare costă 10 euro, la condiţii de două stele. Cu alţi 10 euro se plăteşte micul dejun şi câteva proceduri medicale, dacă există recomandare din partea medicului de familie. „Aceste preţuri mici au readus în atenţia turiştilor aceste staţiuni. Dacă anii anteriori, acestea erau preferate pentru vacanţele de relaxare, acum au început să fie percepute ca zone pentru vacanţe de sănătate, pentru persoanele cu vârste de la 37 de ani în sus”, explică Ciprian Enea.

ÎN AFARA GRANIŢELOR

Unde pot merge cu bani puţini românii care preferă excursiile în străinătate

CU MAŞINA. O scurtă vacanţă activă, de trei-patru zile, poate avea loc în Ungaria, Austria, Slovacia sau Germania, pentru care vor fi necesare două-trei rezervoare de combustibil. Suma destinată transportului depinde de numărul de pasageri din autoturism şi distanţa parcursă, dar putem estima că, pentru destinaţiile enunţate, variază între 50 şi 150 de euro/ persoană, suma care include şi rovigneta.   Pentru cazare în pensiunile de la marginea oraşelor trebuie să fie rezervaţi în jur de 25-30 de euro/noapte, preţ ce include şi micul dejun. Croaţia şi Grecia, două dintre destinaţiile externe care atrag cei mai mulţi turişti români, au un mare avantaj - sunt foarte aproape, astfel că transportul costă până în 100 de euro/persoană. În cazul Croaţei, costurile ar putea urca până la 150 de euro.

La faţa locului, tarifele sunt însă mai mici decât pe litoralul românesc. La Paralia Katerini, o noapte de cazare la două sau trei stele porneşte de la 15 euro/noapte, iar la Halkidiki - de la 20 de euro. Ieftin e şi la bulgari - în Nisipurile de Aur se găsesc hoteluri la 16 euro/noapte, iar în Sunny Beach (Mamaia bulgărească) - tarifele sunt şi de 18 euro/noapte. CU AUTOCARUL. Grecia este campioana preţurilor reduse la excursiile cu autocarul. Preţurile încep de la 169 de euro/persoană/ 7 nopţi, pentru transport şi cazare cu mic dejun în condiţii de trei stele, la Paralia Katerini. Cei care doresc încă o masă pe zi, respectiv cina, vor plăti încă 10 euro/zi. Acelaşi tarif este şi pentru Thassos, doar că masa suplimentară costă 11 euro/zi. CU AVIONUL. Companiile aeriene scot pe piaţă, periodic, oferte speciale care merită luate în seamă. Cei care sunt pe fază pot vedea Praga sau Roma cu 180-250 de euro, preţ ce include transportul şi două nopţi de cazare în hoteluri de două sau trei stele. Preţuri mici, de 30-100 de euro/dus-întors se pot găsi la biletele de avion ale curselor low cost, dacă rezervarea e făcută din vreme. În marile oraşe europene se poate găsi apoi cazare cu 20-30 de euro.

Promoţii sunt în această perioadă şi pentru cursele charter, cu destinaţii precum Tunisia sau Creta, unde un pachet de trei stele coboară până la 200-250 de euro/persoană. Cu menţiunea că aceste tarife nu includ taxele de aeroport, care se ridică, în general, la 100 de euro.