5.000.000 de lei se cheltuiesc de la buget pentru luna în care aleşii nu vin la parlament, fiind plecaţi în campanie.
Fiecare salariat scoate din buzunar un leu pentru a plăti lefurile deputaţilor chiar dacă aceştia şi-au luat liber pentru alegeri timp de o lună. Nota pentru această perioadă ajunge la 5.000.000 de lei, cât însumează veniturile celor 325 de deputaţi, la plata ei contribuind cei 4.828.000 de salariaţi, cât există în România potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Campania, mai importantă decât legile
Cele peste 300 de restanţe legislative nu i-au împiedicat pe deputaţi să-şi ia liber încă dinainte de campanie, din 20 octombrie. Decizia a fost luată la nivelul Biroului Permanent, care a acoperit vacanţa electorală cu aşa-numita „activitate în teritoriu“. Dintre cei 325 de deputaţi, 256 candidează pentru un nou mandat, iar cei care nu s-au înscris în cursa electorală au o vacanţă prelungită. Contingentul cel mai consistent de aleşi care sunt în campanie provine de la Alianţa PSD+PC - 93, PDL are 58 de politicieni în această situaţie, PNL - 52, UDMR - 17, iar PRM - 14.
Până pe 30 noiembrie, prezenţa acestora la Cameră va fi episodică. În mod semnificativ, la şedinţa de plen de marţi, au fost prezenţi 30 dintre cei 325 deputaţi. Ei vor mai trece pe la parlament pe 10 noiembrie pentru şedinţa comună dedicată moţiunii de cenzură şi se vor mai reuni dacă ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a amânat creşterea salariilor profesorilor va ajunge la Cameră.
Nu uită să treacă pe la casierie Cu toate acestea, deputaţii profită de drepturile băneşti care decurg din calitatea de parlamentar. Indemnizaţia lunară a unui deputat este direct proporţională cu funcţia. Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor are o indemnizaţie brută de 8.817 lei, vicepreşedinţii au 8.122 lei, în timp ce secretarii, chestorii, şefii comisiilor şi liderii de grup au o indemnizaţie de 7.643 lei. Vicepreşedinţii comisiilor au indemnizaţii de 7.168 lei, secretarii au 7.080 lei, în timp ce simplii deputaţi au o indemnizaţie de 6.994 lei. În plus, fiecare parlamentar primeşte lunar şi o sumă forfetară destinată birourilor parlamentare, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate. Practic, un simplu deputat ne costă 17.500 lei pe lună, bani pentru indemnizaţie şi suma forfetară, iar sumele cresc odată cu funcţia.
Avantajele funcţiei, puse la bătaie
Cum decontarea sumei forfetare se face doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere, aceşti bani pot merge lejer în campanie. În special, cota de 20% din suma forfetară rezervată pentru benzină. De altfel, deputaţii au la dispoziţie maşini de la Cameră, iar experienţa din trecut demonstrează că ei le folosesc din greu în campanie. Fiecare verificare a maşinilor la predarea mandatului a arătat că autoturismele Camerei au fost rulate la maximum în campanie. Parlamentarii au dreptul şi la diurnă de deplasare, echivalentă cu 2% din indemnizaţie dacă nu domiciliază în circumscripţia în care au fost aleşi sau dacă se deplasează în circumscripţie, dar în altă localitate decât cea de domiciliu.
2008
An lejer la Camera Deputaţilor Campania pentru alegerile parlamentare nu este singurul moment când Palatul Parlamentului a fost pustiu pe motiv de activitate în terioriu. Deputaţii au început anul parlamentar în februarie, dar pe 24 martie au intrat în vacanţă până pe 6 aprilie, pentru a lăsa spaţiu pentru pregătirea summitului NATO şi pentru desfăşurarea acestuia. După ce oficialii Alianţei Nord-Atlantice au părăsit Palatul Parlamentului, deputaţii au revenit la muncă, dar nu pentru multă vreme. Ei şi-au luat liber între 21 aprilie şi 5 mai, pentru a sărbători „la pachet“ Paştele şi ziua de 1 mai. După vacanţă a venit şi munca politică, iar Camera şi-a închis porţile între 19 mai şi 2 iunie, în perioada alegerilor locale.
Cât ne costă un parlamentar Potrivit datelor Institutului pentru Politici Publice, date astăzi publicităţii, suma medie cheltuită pentru un parlamentar în fiecare lună a anului 2007 a fost de aproximativ 7.000 de euro. În această sumă nu sunt incluse costurile pentru biroul parlamentar-dotarea cu obiecte de inventar şi mijloace fixe.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00 CITIŢI ŞI: