Evenimentul ZileiEVZ SpecialUSR PLUS își arată colții. Ce garanții cere de la Cîțu pentru a nu sparge coaliția. Nume nou pentru Sănătate

USR PLUS își arată colții. Ce garanții cere de la Cîțu pentru a nu sparge coaliția. Nume nou pentru Sănătate

USR PLUS își arată colții. Ce garanții cere de la Cîțu pentru a nu sparge coaliția. Nume nou pentru Sănătate
Scandalul declanșat de demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății continuă. USR PLUS încearcă să forțeze condiții pentru a pune capăt crizei din coaliție.

USR PLUS ar fi solicitat garanții că noul ministru al Sănătății nu va fi demis la fel ca Vlad Voiculescu de către premier, relatează Digi24.

Premierul: Nu ofer nicio garanție, respect Constituția

Liberalul Florin Cîțu însă a precizat că nu le oferă nicio garanție pentru noul ministru, ci va respecta Constituția. ”Voi exercita funcția de premier, de fiecare dată, așa cum cere Constituția”, a declarat acesta duminică. De asemenea, premierul a reafirmat duminicăcă așteaptă o nouă numire din partea aliaților de la guvernare. Miercuri seară, Cîțu a anunțat că președintele Iohannis a acceptat numirea sa ca interimar la Sănătate, în locul lui Vlad Voiculescu.

Pe de altă parte, USR PLUS, care nu mai este o alianță, ci a devenit de sâmbătă un partid cu acte în regală, nu a renunțat la demiterea lui Florin Cîțu, ci repetă mesajele că așteaptă un alt premier.

Cine va câștiga portofoliul de ministru al Sănătății?

Liberalii sunt de acord, potrivit surselor Digi 24, cu propunerea USR, medicul Adrian Wiener, un profesionist cu o carieră respectabilă. Însă PLUS, partid căruia îi revine portofoliul de la Sănătate, ar opta pentru dr. Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Medicul decorat de Emmanuel Macron

Medicul Radu Lupescu, decorat de preşedintele Franţei Emmanuel Macron pentru implicarea în lupta cu pandemia de Covid-19, ar putea fi o altă propunere a PLUS pentru Ministerul Sănătăţii, susţin surse politice pentru News.ro. Medicul român Radu Lupescu a devenit, în urmă cu câteva luni, Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, printr-un decret semnat de preşedintele francez Emmanuel Macron. Radu Lupescu este medic anestezist şi a primit distincţia pentru eforturile sale din timpul pandemiei.

Joi, ziua cea mai tensionată a crizei politice generate de demiterea lui Vlad Voiculescu de către premier, USR a adoptat o poziție de forță și a anunțat public că i-a retras sprijinul politic premierului desemnat de coaliție. Mai întâi, vicepremierul Dan Barna a refuzat să preia interimatul la Ministerul Sănătății, un minister cheie, care nu poate rămâne prea mult timp fără conducere în plină pandemie.

Potrivit aceluiași post de televiziune, Barna nu a fost încântat de decizia remanierii lui Vlad Voiculescu, dar nici nu ar fi ripostat clar, nu a lansat un avertisment în discuțiile private avute cu Florin Cîțu. Barna ar fi încercat sî-l convingă pe premier să îl mențină pe Vlad Voiculescu, asigurând că acesta va corecta ceea ce îl nemulțumește pe premier.

Mai precis Barna s-ar fi angajat că Voculescu își va schimba atitudinea. Surse USR au afirmat că Dan Barna l-a avertizat pe Cîțu că decizia sa de a-l demite pe Vlad Voiculescu nu va rămâne fără consecințe. Ceea ce s-a și întâmplat, USR PLUS a provocat un scandal politic care, potrivit unor analiști, nu este exclus să meargă chiar pâmă la ieșirea din coaliția de guvernare.


Accesează: