Uniunea Social Liberală ar putea fi pusă în situaţia ca, în curând, să îşi găsească un alt prezidenţiabil. Cel mai recent sondaj CSOP, realizat în perioada 28 septembrie-3 octombrie, relevă că preşedintele PNL, Crin Antonescu, continuă să scadă accelerat în topul încrederii. Cele două luni petrecute la Palatul Cotroceni, urmare a suspendării lui Traian Băsescu, nu i-au priit liderului liberal.
Astfel, dacă în luna iulie, 28% dintre români declarau că au „multă şi foarte multă” încredere în Antonescu, în luna septembrie acesta a pierdut şapte procente, ajungând la 21% grad de încredere. Scăderea cea mai drastică a fost înregistrată de Antonescu în prima lună a interimatului petrecut la conducerea statului, ocazie cu care a pierdut patru procente din încrederea românilor.Refuzul de a accepta rezultatele referendumului, care arătau invalidarea scrutinului, i-au mai adus o scădere de trei puncte.
Deasupra liderului liberal se situează primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ce se bucură de încrederea a 22% dintre români. De altfel, există informaţii conform cărora Oprescu ar fi opţiunea unor lideri influenţi de la nivelul PSD pentru postura de prezidenţiabil al partidului în 2014.
Preşedintele Traian Băsescu este singurul politician al cărui nivel de încredere se menţine. După 8 ani de mandat şi două acţiuni de suspendare, şeful statului are un grad de încredere de 19%, situându-se la doar două procente în spatele lui Crin Antonescu. De la 16% în luna mai, preşedintele a ajuns la 19% în august, iar în septembrie gradul de încredere în şeful statului este acelaşi.
Trendul descendent este vizibil şi la nivelul USL. Dacă pe fondul preluării Puterii, Uniunea a atins 54%, în mai 2012, urmare a erodării guvernamentale şi a eşecului demiterii lui Traian Băsescu, USL a ajuns la 48% la finalul lunii septembrie.
Şi Victor Ponta a înregistrat o creştere a nivelului de încredere în momentul în care a devenit şef al Executivului, dar nu la fel de consistentă precum cea a colegului său de alianţă. Mai exact, Victor Ponta a ajuns la 32% grad de încredere în mai, pentru a atinge 28% la finalul lunii septembrie.
De remarcat faptul că şpremierul s-a menţinut la acest nivel până în luna iulie. Acţiunea de suspendare a şefului statului, de la începutul lui iulie, şi procesul de privatizare al Oltchim i-au adus cel mai probabil scăderea de popularitate de două procente pe lună.
USL îşi consolidează trendul descendent şi se stabilizează sub pragul de 50%.
Oltchim nu-l creşte pe DD, dar îl scade pe Ponta
Implicarea lui Dan Diaconescu în privatizarea combinatului Oltchim nu a adus o creştere consistentă în sondaje a PP-DD, formaţiune condusă de patronul OTV, aşa cum estimau majoritatea sociologilor. Conform sondajului realizat de CSOP, Partidul Poporului înregistrează o intenţie de vot de 14% în luna septembrie, în creştere cu doar două procente în comparaţie cu august, înainte ca circul privatizării combinatului de la Râmnicu Vâlcea să înceapă. În schimb, Oltchim a avut un impact negativ asupra gradului de încredere în premierul Victor Ponta. Într-o singură lună, Ponta a scăzut cu două puncte, ajungând ca la finalul lunii septembroe să atingă un grad de încredere de 28%.
Românii, mai pesimişti decât pe vremea lui Boc
Imaginea cabinetului condus de Victor Ponta a avut şi ea de suferit după preluarea puterii. Nivelul de satisfacţie în privinţa activităţii Executivului s-a prăbuşit la 25%, după ce în luna mai, momentul învestirii atingea 32%, pentru a ajunge la 29% în iulie. În plus, 70% dintre români au răspuns că sunt „mai degrabă nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi” de activitatea Guvernului, gradul de nemulţumire crescând cu nu mai puţin de 15 procente din luna mai.
În ceea ce priveşte direcţia în care merge ţara, românii nu s-au declarat mai optimişti. Astfel, gradul de neîncredere a ajuns la nivelul din timpul protestelor din luna ianuarie, mai exact la 73%.
Gradul de neîncredere este mai mare decât în timpul guvernului Boc, când procentul celor care spuneau că ţara merge într-o direcţie greşită era de 69%. În schimb, doar 11% dintre români au declarat, la finalul lunii septembrie, că ţara merge întro direcţie bună.
Întrebaţi dacă Guvernul este capabil să îi ajute pe oameni să treacă cu bine efectele crizei economice, 53% dintre respondenţi au spus că „NU”, în creştere cu 6 procente în comparaţie cu luna mai. Doar 27% au răspuns că „DA”.
Scorul ARD se confundă cu cel al PDL
Înfiinţarea Alianţei România Dreaptă şi tripleta Mihai Răzvan Ungureanu-Mihail Neamţu-Aurelian Pavelescu nu au adus creşteri spectaculoase pentru Dreapta. Astfel, conform datelor CSOP, la nivelul lunii septembrie, intenţia de vot a ARD este aceeaşi cu cea a PDL, situându- se la 23%. Democrat-liberalii au crescut cu două puncte din luna august, când întruneau 21% intenţie de vot.
În ceea ce-l priveşte pe MRU, acesta a scăzut uşor în septembrie, în condiţiile în care 20% dintre respondenţi au afirmat că au încredere în fostul prim-ministru. În august, MRU a atins 21% grad de încredere.
PDL a înregistrat scăderea cea mai drastică în mai, odată cu pierderea guvernării şi căderea guvernului Ungureanu, moment în care a ajuns la 18%. Ulterior, datorită greşelilor guvernării şi a eşecului politic al suspendării preşedintelui Traian Băsescu, PDL a recuperat cinci procente. Încrederea în preşedintele PDL, Vasile Blaga nu a suferit fluctuaţii, acesta situându-se la 15% de luni bune de zile.
Udrea, aceeaşi cotă de încredere ca Iliescu
Deputatul PDL, Elena Udrea are acelaşi grad de încredere cu fostul preşedinte Ion Iliescu, la un moment dat cel mai popular om politic român. 11% dintre români au afirmat că au multă sau foarte multă încredere în cele două personalităţi politice. Fostul ministru are acelaşi grad de încredere ca şi liderul PDL, Adriean Videanu. Ieri, liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a confirmat că Udrea va candida pentru Parlament în Neamţ.
 
CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: Antonescu se prăbuşeşte. USL rămâne fără prezidenţiabil
  • ARD şi USL se aliniază la start pentru alegeri
  • Sondaj CSOP: USL scade sub 50%. VEZI cât de mulţumiţi sunt românii de activitatea Guvernului
  • USL scade şi în sondajele proprii