Premierul Victor Ponta a primit ieri o lovitură grea din partea Partidului Socialist European(PES), semn că, în plan extern, credibilitatea sa este la cote reduse.
Nemulţumiţi de modul în care USL, sub comanda sa, a agresat instituţiile statului de drept, socialiştii europeni au renunţat, potrivit unor surse Euractiv.ro, la organizarea Con gresului PES la Bucureşti, în perioada 28-29 septembrie.
Potrivit surselor citate, aceştia sunt îngrijoraţi de "legitimitatea democratică a premierului român, Victor Ponta". Pentru a nu-l pune pe Ponta într-o poziţie publigă şi mai ingrată, liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a precizat ieri că premierul român a fost cel care a solicitat verbal schimbarea locaţiei.
"Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a spus Swoboda, citat de Mediafax. El a adăugat că solicitarea verbală făcută de Ponta va fi urmată de o scrisoare pe această temă din partea conducerii PSD, urmând ca Stanişev să informeze prezidiul PES.
Schimbarea locaţiei- care va fi anunţată oficial astăzi sau luni- a fost decisă deoarece doar "câţiva lideri" socialişti afiliaţi la PES au confirmat că vor veni la Bucureşti.
Restul sunt reticenţi la ideea de a fi găzduiţi de Victor Ponta, decredibilizat de propriile decizii politice din ultimele două luni. Potrivit unor surse din PES, citate de Euractiv.ro, liderii de centrustânga din Europa nu vor să fie supuşi, în ţările lor, criticilor că au fost găzduiţi de un lider controversat precum Ponta. Pe de altă parte, aceştia sunt preocupaţi de faptul că poziţia acestuia ar putea fi slăbită înaintea alegerilor, în cazul în care se decide schimbarea locului de desfăşurare a Congresului.
"Va fi o lovitură dură pentru Ponta, care va împlini 40 de ani în 20 septembrie, dacă Congresul nu se va desfăşura la Bucureşti", a precizat o sursă din PSD pentru Euractiv. ro. Zilele acestea, liderii PES participă, în Africa de Sud, la Congresul Internaţionalei Socialiste, unde este prezent şi Victor Ponta.
Pe 5 iulie, Hannes Swoboda, un susţinător fervent al Guvernului Ponta, declara: "Trebuie să monitorizăm cu atenţie evoluţiile din România. Ca grup al socialiştilor, trebuie să avem o poziţie foarte clară. Există o singură întrebare pentru noi, şi anume dacă legile şi valorile UE sunt violate".
La Congresul PES, care are loc de două ori la fiecare cinci ani, va fi ales noul preşedinte al formaţiunii. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar, Sergei Stanishev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar. El a fost ales pe 24 noiembrie 2011 şi i-a succedat lui Poul Nyrup Rasmussen.
Pentru a salva aparenţele, socialiştii europeni au anunţat că Victor Ponta a cerut schimbarea locaţiei