USL cere demisia ministrului Baba și amenință cu moțiunea de cenzură în cazul UMF Mureș

USL cere demisia ministrului Baba și amenință cu moțiunea de cenzură în cazul UMF Mureș

Uniunea Social Liberală solicită demiterea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pe care îl acuză de “ingerinţă politică" în treburile interne ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Totodată, reprezentanţii Opoziţiei anunţă că vor depune moţiune de cenzură dacă Executivul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei linii în limba maghiară în cadrul acestei instituţii.

“Dacă mâine, acest Guvern Ungureanu şi al PDL va adopta vreo hotărâre de înfiinţare a acestei facultăţi, acesta este motivul principal pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură din partea USL şi va fi prima HG care va desfiinţată când USL va veni la guvernare", a declarat luni liberalul Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei.

Deputatul liberal a explicat că, în cazul unei moţiuni de cenzură, parlamentarii USL vor participa la şedinţa în care se va dezbate şi vota un astfel de document.

USL mai solicită demiterea de urgenţă a ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pentru “nepermisul şantaj şi ingerinţă politică la dorinţa unui partid politic - UDMR - în comunitatea academică de la UMF Târgu Mureş".

Ne puteți urmări și pe Google News

“Este nepermis - în niciun stat civilizat din această lume - un asemenea şantaj şi presiune cum am văzut făcute de ministrul Cătălin Baba asupra conducerii UMF din Târgu Mureş. Conform Legii educaţiei, decizia politică de a înfiinţa o facultate de medicină în cadrul UMF se poate realiza prin două căi: prin decizia Senatului UMF, a doua prin HG de către Guvernul Ungureanu. Având în vedere că prima cale - cea prin care Senatul să înfiinţeze o facultate - nu s-a realizat (...), a rămas doar calea Guvernului. Aici găsim şantajul UDMR care a ameninţat Guvernul Boc şi PDL cu ieşirea de la guvernare dacă aceştia nu realizează această HG", a mai spus deputatul PNL.

în opinia lui Cristian Adomniţei, prin această decizie a Executivului s-ar putea ajunge la o “dezmembrare de facto a României". Citiți și:  Şedinţă de Coaliţie pe tema UMF Târgu Mureş. Fiecare a înţeles altceva