Confruntaţi cu fenomenul de încălzire globală, urşii polari suferă schimbări alarmante, de la modificări de ordin fiziologic până la devieri comportamentale, cazurile de canibalism fiind tot mai des întâlnite.
Aceasta este concluzia cercetătorilor reuniţi săptămâna aceasta în oraşul norvegian Tromsoe, din nordul ţării, pentru o întâlnire dedicată eforturilor de conservare a urşilor albi, relatează AFP. Topirea banchizei reduce perioada în care urşii polari se hrănesc cu foci, prada preferată de pe meniul acestora, iar efectele sunt deja vizibile. Femelele de urşi polari au o greutate medie cu 65 de kilograme mai mică decât cea înregistrată în anii ’80 şi măsoară numai 185 de centimetri comparativ cu 220 de centimetri, în deceniile trecute. Şi comportamentul mamiferelor se schimbă, cercetătorii menţionând mai multe incidente recente de canibalism din Alaska. „Urşii au început să se vâneze unii pe ceilalţi în mod deliberat, atacând femelele aflate în hibernare în peşteri”, afirmă Steven Amstrup, un biolog american.
Dispariţia gheţurilor este şi motivul pentru care două treimi dintre femelele de urşi polari din Alaska au decis să hiberneze pe „terra ferma” pentru a făta şi nu pe banchiză. În plus, urşii sunt nevoiţi să înoate pe distanţe mai mari şi în ape tot mai agitate, cu consecinţe surprinzătoare. În 2004, au fost descoperite cadavrele a patru urşi înecaţi în Marea Beaufort din nordul Alaskăi, în ciuda faptului că urşii polari („ursus maritimus”) sunt înotători talentaţi.