Evenimentul Zilei > Social > Urmează o perioadă grea. Creșteri semnificative la prețul alimentelor
Urmează o perioadă grea. Creșteri semnificative la prețul alimentelor

Urmează o perioadă grea. Creșteri semnificative la prețul alimentelor

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut pentru a zecea lună consecutivă în martie, atingând cel mai înalt nivel din iunie 2014, fiind înregistrate salturi la iuleiuri vegetale și la indicii de carne și lactate, a declarat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 118,5 puncte luna trecută față de un 116,1 în februarie.

Ce se întâmplă cu piața cerealelor

FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declarație că recoltele mondiale de cereale pot atinge recordul din 2020, adăugând că indicațiile timpurii indică chiar o creștere suplimentară a producției în acest an.

Indicele prețurilor cerealelor FAO a scăzut cu 1,7 la sută lunar față de luna martie, încheind astfel opt luni de creșteri consecutive, dar cu 26,5 la sută mai mare decât în ​​aceeași perioadă a lunii trecute.

Dintre cerealele majore, prețurile la exportul grâului au scăzut cel mai mult, scăzând cu 2,4 la sută în luna respectivă, reflectând aprovizionarea bună și încurajând perspectivele de producție pentru culturile din 2021, a spus FAO.

Prețul uleiului, laptelui și cărnii

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a crescut cu 8% pe lună pentru a atinge cel mai înalt nivel din iunie 2011, crescut de prețurile mai ridicate pentru uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui.

Prețurile la lactate au crescut pentru a zecea lună consecutivă, înregistrând o creștere de 3,9 la sută. FAO a declarat că unul dintre factorii de decizie din acest sector a fost laptele praf, care a fost stimulat de creșterea importurilor în Asia, în special China, din cauza îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea pe termen scurt.

Indicele cărnii a urcat cu 2,3 ​​la sută, dar spre deosebire de toți ceilalți indici, acesta era încă ușor în scădere de la un an la altul. FAO a declarat că cotațiile de carne de pasăre și carne de porc au crescut, susținute de un ritm rapid al importurilor din țările asiatice, în principal China.

Prețurile zahărului au scăzut lunar cu 4%, dar au crescut cu 30% față de anul respectiv. Declinul din martie a fost alimentat de perspectivele unor exporturi mari din India, a spus FAO, informează aljazeera.com.