UNPR susține votul uninominal pur

UNPR susține votul uninominal pur

UNPR militează pentru reducerea numărului de parlamentari, vot uninominal pur şi mizează pe sprijinul PSD pentru susţinerea taxării marilor averi.

''UNPR face apel la responsabilitate pentru consens politic. UNPR militează pentru punerea în aplicare a voinţei populare exprimate la Referendumul din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari. UNPR s-a exprimat deja pentru introducerea votului uninominal pur, în condiţiile în care va exista sprijin politic în Legislativ pentru acest proiect. UNPR mizează pe sprijinul parlamentarilor, inclusiv pe sprijinul PSD, pentru susţinerea taxării marilor averi. Iniţiativa Uniunii Naţionale pentru Progresul României, care vine în sprijinul pensionarilor, este un proiect dorit de peste 85% din români şi este una dintre măsurile responsabile de stânga ce pot fi luate în actualul context economic global'', se precizează într-un comunicat UNPR.

Problema votului uninominal pur, a reducerii numărului de parlamentari şi a sancţionării traseismului politic au reprezentat teme abordate şi de cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în ultimele zile.

Cei doi lideri s-au declarat ''încurajaţi'' de declaraţiile liderilor progresişti privind votul uninominal pur: ''Ne încurajează de asemenea declaraţii care au venit de fruntaşi ai UNPR care au spus că, cel puţin cu acest lucru, cu uninominalul pur sunt de acord'', a afirmat Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său Victor Ponta a spus că sistemul actual, în practică, a generat pe de o parte nedreptăţi şi, în al doilea rând, a generat traseism politic. ''Oameni care au fost pe primul loc în Colegiu au stat acasă, oameni care au intrat în Parlament cu 30 sau 60 de voturi. În al doilea rând a generat traseism politic şi a păstrat un sistem proporţional cu aparenţa de uninominal, mai puţin, sigur, în cazurile în care candidatul a luat peste 50%', a spus Ponta.

Ponta a afirmat că a luat act de declaraţiile publice ale reprezentanţilor UNPR potrivit cărora vor vota proiectul de lege şi a spus că prin voturile acestora practic s-ar putea 'să nu mai fie nevoie nici de PDL' şi astfel s-ar putea trece la scrutinul uninominal 'pur, majoritar într-un singur tur', de la următoarele alegeri, din noiembrie.

În ceea ce priveşte taxarea marilor averi UNPR mizează pe sprijinul PSD şi pe declaraţiile preşedintelui Victor Ponta care a spus că social-democraţii vor susţine în Parlament proiectul de lege privind impozitarea marilor averi, aceasta fiind o poziţie mai veche a PSD: 'Vreau să reafirm că şi PSD, de data asta nu vorbesc în numele USL, şi PSD-ul va vota în Parlament proiectul de lege privind impozitarea marilor averi'