Evenimentul Zilei > Actualitate > Unicul monument al Mişcării Legionare din România se află în judeţul Constanţa
Unicul monument al Mişcării Legionare din România se află în judeţul Constanţa

Unicul monument al Mişcării Legionare din România se află în judeţul Constanţa

După Revoluţie, câteva familii de aromâni au finanţat înălţarea unui monument pentru Gogu Puiu, şeful legionarilor din Dobrogea.

La Cobadin, în judeţul Constanţa, se află unicul monument din România care a fost închinat Mişcării Legionare. „Monumentul a fost ridicat cu banii unor familii de aromâni din zonă, urmaşi ai lui Gogu Puiu şi ai altor membri ai Mişcării Legionare interbelice din Dobrogea”, ne-a declarat Constantin Cioptec, director al Casei de Cultură din localitate: „Pentru că la vremea aceea, în anii ’90, era interzis să vorbeşti de legionari, ei au zis că va fi, pur şi simplu, un monument închinat luptătorilor pentru libertate. Toată lumea ştie, însă, că el a fost ridicat pentru cinstirea lui Gogu Puiu şi a oamenilor lui”.
Fostul sat turcesc Cobadin, situat la circa 40 de km de municipiul Constanţa, este acum o comună prosperă, într-o zonă unde trăiesc numeroase comunităţi de aromâni: Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Viişoara, Eschibaba (Stejaru). În 1948, revenit în ţară dintr-un auto-impus exil în Germania, Gogu Puiu, ajutat de fraţii Nicea şi Nicolae Fudulea, Nicolae Caratană, Iancu Cuşu, Stere Hapa, Gheorghe Filiu şi alţi etnici aromâni, a înfiinţat o mişcare de rezistenţă anticomunistă cunoscută sub numele de „Haiducii Dobrogei”.
Gogu Puiu s-a sinucis la Cobadin în luna iulie a aceluiaşi an, după ce fusese încercuit într-o casă de forţele de Securitate. Mişcarea de rezistenţă constituită de el a mai luptat, însă, împotriva regimului comunist până spre anul 1960, când liderii rămaşi în viaţă au fost întemniţaţi.
Contactat telefonic, europarlamentarul Gigi Becali, care nu a ascuns niciodată trecutul legionar al unora dintre înaintaşii săi, nu a confirmat faptul că ar fi contribuit la ridicarea monumentului de la Cobadin: "La ce? Nu, nu! Iar acum nu mai pot vorbi, sunt la Parlamentul European. Tu nu auzi cum se vorbeşte?".