Ungurii şi slovacii scapă de vize

Ungurii şi slovacii scapă de vize

Acordul final în vederea includerii Ungariei, din ianuarie 2009, în programul de eliminare a vizelor pentru SUA, Visa Waiver, va fi semnat astăzi, la Budapesta, relatează publicaţia "The Budapest Times".

Pe documentul care prevede schimbul de date referitoare la faptele penale îşi vor pune semnă tura ministrul ungar al justiţiei, Tibor Draskovics, şi ambasadorul american la Budapesta, April H. Foley. Odată semnat, acordul va fi înaintat spre aprobare parlamentului ungar, unde trebuie dezbătut în procedură de urgenţă, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Lajos Kohari.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul de externe Kinga Goncz declara că Ungaria are mari şanse să scape de vize în jurul datei de 12 ianuarie. Pe de altă parte, guvernul de la Bratislava a adoptat luni două documente care ar trebui să accelereze procesul de includere a Slovaciei în programul Visa Waiver, regimul de vize urmând să fie eliminat începând de anul viitor, relatează publicaţia electronică „EUObserver“, preluată de Mediafax. „La începutul anului viitor vom putea să călătorim fără viză.   Există o mare probabilitate ca acest lucru să se întâmple“, a declarat ministrul slovac de externe, Jan Kubis, după şedinţa extraordinară a guvernului care a fost dedicată acestui subiect. Prin adoptarea celor două documente, Slovacia şi Statele Unite şi-au asumat angajamentul de a accelera cooperarea în combaterea terorismului, a crimei organizate şi pentru schimbul de informaţii privindu-i pe terorişti şi pe suspecţii de terorism.

„Este vorba despre un schimb eficient al tuturor informaţiilor legate de monitorizarea teroriş- tilor“, a declarat ministrul de interne slovac, Robert Kalinak, descriind cele două acorduri ca fiind „condiţii-cheie“ pentru includerea în programul Visa Waiver. Autorităţile de la Bratislava aşteaptă în prezent evaluarea finală a Statelor Unite în acest sens. Dintre statele din „Noua Europă“, doar Slovenia este inclusă în Visa Waiver.

Ne puteți urmări și pe Google News