Ungurii iau în serios ancheta asupra catastrofei ecologice

Ungurii iau în serios ancheta asupra catastrofei ecologice

Autorităţile ungare l-au reţinut ieri pe directorul general al companiei care opera fabrica de alumină, societate care riscă şi o amendă usturătoare în valoare de 73 de milioane de euro.

Directorul-general al companiei ungare MAL, cea care deţine fabrica de alumină unde a avut loc, lunea trecută, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Ungariei, a fost reţinut de poliţie ieri, în ziua când bilanţul victimelor a crescut la opt. Ministerul de Interne de la Budapesta a anunţat că persoana reţinută este Zoltan Bakonyi, fiul unuia dintre proprietarii companiei.

Într-un discurs rostit în faţa parlamentarilor unguri, la scurt timp înainte de anunţul Ministerului de Interne, premierul Viktor Orban anunţa că un membru din conducerea companiei MAL a fost reţinut de poliţie şi că procurorii au iniţiat procedura pentru plasarea acestuia în arest preventiv.

"Compania responsabilă pentru catastrofa ecologică trebuie adusă sub controlul statului", a declarat premierul. "Pentru că nu este vorba de o catastrofă naturală, ci de pagube provocate de mâna omului, nu contribuabilii vor suporta costurile, ci cei care au provocat aceste pagube", a subliniat Orban.

Notă de plată consistentă

MAL este suspectată că a permis supraîncărcarea rezervoarelor unde erau depozitate reziduurile chimice, dar compania a respins ferm aceste acuzaţii. Ancheta autorităţilor este în desfăşurare, iar societatea riscă o amendă de 73 de milioane de euro dacă suspiciunile se adeveresc, a avertizat ieri Zoltan Illes, secretar de stat pentru mediu în executivul de la Budapesta.

"Amenda pentru pagubele produse cursurilor de apă ar putea ajunge la 10,2 miliarde de forinţi, iar cea privind restul mediului, între 8 şi 12 miliarde", a subliniat oficialul ungar, citat de AFP.

Cei trei proprietari ai MAL se află în topul celor mai bogate 100 de persoane din Ungaria. Lajos Tolnay, unul dintre aceştia, are o avere estimată la 23 de miliarde de forinţi (85 de milioane de euro). Asociaţii săi, Arpad Bakonyi şi Bela Petrusz, au averi estimate la 16,5 miliarde de forinţi de fiecare (61 de milioane de euro). În 2008, MAL a avut o cifră de afaceri de 42,8 miliarde de forinţi (157 de milioane de euro).

România monitorizează apele

De astăzi, specialiştii de la Apele Române vor efectua analize ale indicatorilor fizico-chimici generali şi ale metalelor grele într-un program special, pe baza probelor de apă recoltate din 4 în 4 ore, în sectorul Baziaş.

Ministrul român al mediului, Laszlo Borbely, a confirmat că unda de poluare urma să intre în sectorul românesc al Dunării aseară, dar a subliniat că, potrivit ultimelor date furnizate de partea ungară şi de cea sârbă, nu există niciun pericol de contaminare a apelor şi, implicit, niciun risc în ceea ce priveşte consumul de apă de către populaţie.

Unda de poluare va traversa România în cel mult o săptămână, a mai precizat ministrul. "România va fi fermă faţă de poluarea din Ungaria. Fiecare trebuie să răspundă pentru fapta sa. Acest lucru cade în primul rând în sarcina autorităţilor ungare", a mai avertizat ministrul, subliniind că speră ca societatea MAL să nu dispară precum compania responsabilă de dezastrul de la Baia Mare, din urmă cu zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News