Pâinea neagră, contrafăcută cu aluat vopsit. Cum poţi să te aperi de această bombă alimentară!
- Marian Păv ăla şc
- 17 octombrie 2011, 01:06
Dacă suspectaţi că vi s-a vândut pâine la care s-a adăugat colorant, puteţi cere o analiză a conţinutului pâinii şi să mergeţi la OPC. O altă soluţie este Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor.
Articolul publicat la sfârşitul săptămânii trecute de "Evenimentul zilei", care tratează problema modului în care românii sunt păcăliţi cu pâinea neagră, care e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ, a stârnit reacţii aprinse. Potrivit unor surse din industria de panificaţie, aproximativ 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Specialiştii în Protecţia Consumatorului recomandă celor care au dubii în ceea ce priveşte produsele de panificaţie cumpărate să reclame. "Asemenea comercianţi au frauda în sânge" Sute de cititori au comentat, pe forumul evz.ro, lipsa de implicare a autorităţilor în rezolvarea unei probleme atât de evidente, cea a pâinii negre contrafăcute pe scară largă. "Dacă se cunosc aceste matrapazlâcuri, de ce sunt lăsaţi să le folosească.... Cei de la OPC nu au nici o responsabilitate de îmbolnavirea celor care consumă această pâine? De ce nu iau măsuri? Că doar de aceea sunt plătiţi din bugetul statului, să vegheze la protecţia cumpărătorului, nu doar să folosească cardul la ridicarea salariului. Alo, treziţi-vă, oameni buni!", scrie Doiniţa Eldomar, pe forumul evz.ro. "Părerea mea este că asemenea comercianţi au frauda în sânge. Pâinea neagră era pe vremuri cea mai ieftină, fiindcă se obţinea mai uşor şi mai rentabil. Era pâinea de toate zilele la ţară, în spitale, cazărmi şi puşcării. Nu li se făcea o favoare acelora (cel puţin, nu intenţionat) dându-li-se pâine neagră", comentează un alt cititor al site-ului nostru. Ghid pentru cei care vor să depună reclamaţii Chiar dacă aveţi dubii că veţi fi ajutaţi, specialişti în Protecţia Consumatorului îi sfătuiesc pe cei care suspectează faptul că au cumpărat pâine la care s-a adăugat colorant să reclame la mai multe autorităţi. "În astfel de cazuri, cei care descoperă că pâinea neagră nu are compoziţia corectă şi vor să reclame acest lucru trebuie să se ducă cu produsul respectiv la un laborator de analize pentru a evidenţia compoziţia. Apoi, cu un bon care să evidenţieze de unde s-a cumpărat pâinea, se poate duce la comisariatul local de protecţia consumatorului pentru a depune o sesizare. Desigur, dacă reclamantul consideră că produsul este un pericol pentru sănătatea celor care îl consumă, se poate depune o sesizare şi la Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor", este sfatul lui Mihai Titichi, avocat şi expert al Centrului European al Consumatorului din România. "Dacă se cunosc aceste matrapaslâcuri, de ce sunt lăsaţi să le folosească.... Cei de la OPC nu au nici o responsabilitate?" DOINIŢA ELDOMAR, cititor evz.ro CUM ARATĂ PÂINEA NEAGRĂ VERITABILĂ Este mai densă, cu un volum mai mic Ovidiu Ciuhandu, proprietarul lanţului de brutării Scalini, din Timişoara, explică faptul că există clienţi care ştiu să aprecieze o pâine bună, fără chimicale. Pentru că nu concepe să vândă pâine neagră măsluită şi ştiind că cea neagră, realizată corect, din făină integrală va fi densă, cu un volum mai mic, care va speria clientul obişnuit cu produse de panificaţie pufoase, oferta brutăriei este axată în principal pe pâinea albă şi graham. "O pâine din făină integrală nu are volumul unei pâini normale. La noi se cere pâine pufoasă, iar aceasta nu o poţi prepara folosind exclusiv făină integrală", susţine proprietarul lanţului de brutării Scalini, Ovidiu Ciuhandu. Pe de altă parte, făina neagră ar necesita în procesul de preparare al pâinii negre, un adaos de gluten şi amelioratori pentru a "creşte" în timpul preparării. (Georgeta Petrovici) Citiţi şi:
- Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică "pâinea neagră"
- Unde reclami dacă eşti păcălit la pâine
- Noile reguli de gramaj scumpesc pâinea abuziv
- Pâinea din magazine va arăta altfel. VEZI noile reguli
- Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune