Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un vehicul spaţial propulsat cu energie solară va fi lansat în spaţiu în 2016 | GALERIE FOTO
Un vehicul spaţial propulsat cu energie solară va fi lansat în spaţiu în 2016 | GALERIE FOTO

Un vehicul spaţial propulsat cu energie solară va fi lansat în spaţiu în 2016 | GALERIE FOTO

Este propulsat exclusiv cu ajutorul energiei solare, are doar 30 de centimetri lungime şi în ciuda dimensiunii este un veritabil vehicul spaţial. LightSail, produs de Planetary Society, va fi lansat în anul 2016.

Acesta va pluti dincolo de orbita terestră joasă, pe care gravitează Staţia Spaţială Internaţională (ISS), şi va fi plasat pe orbita terestră medie, mai îndepărtată de Terra, transmite Mediafax.

Vehiculul spaţial seamănă cu un cub şi chiar dacă va fi lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy construită de compania SpaceX, va fi autonom. 

După lansare, LightSail va putea să călătorească prin Univers graţie energiei solare captate de aripile sale, care vor avea o suprafaţă totală de 32 metri pătraţi.

"Aripile solare ne vor oferi acces la date ştiinţifice cruciale despre Terra", a declarat Jennifer Vaughn, unul dintre directorii de la Planetary Society.

Potrivit patronului companiei americane, Bill Nye, un zbor de testare, iniţiat cu o rachetă mai mică şi pe o orbită mai joasă, va avea loc anul viitor.

La rândul ei, agenţia spaţială americană îşi va lansa propriul vehicul spaţial cu aripi solare, Sunjammer, la sfârşitul acestui an.

Proiectul este finanţat din fonduri private şi de membrii Planetary Society, un organism care promovează explorarea spaţială, înfiinţat de legendarul Carl Sagan în 1980.