Evenimentul Zilei > Politica > Un senator liberal propune ca membrii CSAT urmăriţi penal să nu mai participe la şedinţele Consiliului. Ideea i-a venit de la cazul Victor Ponta
Un senator liberal propune ca membrii CSAT urmăriţi penal să nu mai participe la şedinţele Consiliului. Ideea i-a venit de la cazul Victor Ponta

Un senator liberal propune ca membrii CSAT urmăriţi penal să nu mai participe la şedinţele Consiliului. Ideea i-a venit de la cazul Victor Ponta

Senatorul liberal Marius Bălu a depus la Senat un proiect legislativ prin care propune suspendarea dreptului de a participa la şedinţele CSAT a membrilor aflaţi sub urmărire penală, acesta spunând că ideea i-a venit de la situaţia premierului Victor Ponta, urmărit penal penal în dosarul lui Dan Şova.

Parlamentarul liberal de Mehedinţi consideră că, în condiţiile în care un membru al CSAT este urmărit penal, acesta nu ar trebui să participe la şedinţele în care se discută aspecte legate de siguranţa naţională, transmite corespondentul Mediafax.

”Ultima şedinţă a CSAT mi-a atras atenţia asupra unei situaţii de neimaginat, respectiv vicepreşedintele CSAT- premierul României, asupra căruia începuse urmărirea penală a participat la şedinţa la care se vorbeşte despre siguranţa naţională. Sigur că există prezumţia de nevinovăţie, dar dacă este vinovat? Cum putem accepta ca un infractor să participe la şedinţe unde se discută lucruri atât de importante? Drept pentru care am avut această iniţiativă ca la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să nu aibă voie să participe persoane asupra cărora a început urmărirea penală. La asemenea şedinţe oamenii respectivi reprezintă instituţii. Nu vorbim despre oameni, vorbim despre instituţii, deci din partea instituţiei Guvernului putea să participe altcineva, şi nu premierul", a declarat, sâmbătă, Marius Bălu, corespondentului MEDIAFAX.

Proiectul de lege a foste deja depus la Senat de către Marius Bălu, urmând ca Biroul Permanent să stabilească data la care va intra în comisii.

Senatorul Marius Bălu este co-preşedinte al PNL Mehedinţi.

Potrivit legislaţiei în vigoare, premierul în exerciţiu este vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese, cerere respinsă prin vot de către deputaţi.