Un profesor de la Harvard susține că a devenit mai tânăr cu 10 ani fără să facă mare efort

Un profesor de la Harvard susține că a devenit mai tânăr cu 10 ani fără să facă mare efort sursa: arhivă EVZ

David Sinclair, profesor de genetică la Harvard și co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii de la Harvard Medical School, a descoperit că stilul său de viață l-a ajutat să își inverseze vârsta biologică cu un deceniu.

El urmează un program zilnic strict, care include ceai verde matcha, polifenoli în iaurt și o bucățică ocazională de ciocolată neagră 80%. Regimul lui Sinclair l-a ajutat să arate, din punct de vedere biologic, cu 10 ani mai tânăr decât vârsta sa, subliniind fenomenul modern de inversare a îmbătrânirii prin combaterea bolilor și a declinului legate de vârstă.

Cercetările privind întârzierea și inversarea îmbătrânirii sunt relativ noi, dar experții spun că se referă la epigenetica fiecărui individ. Experții în longevitate au evidențiat cele 12 semne distinctive ale îmbătrânirii, inclusiv alterările epigenetice, senescența celulară și inflamația cronică. Factorii de stil de viață și alte intervenții care vizează una sau mai multe dintre aceste caracteristici pot întârzia procesul de îmbătrânire. Sinclair crede că într-o zi vom putea să arătăm și să ne simțim cu 20 de ani mai tineri, fiind doar o chestiune de timp.

Sinclair a început să lucreze la „secretul lui Sinclair pentru a îmbătrâni bine și a rămâne tânăr” încă de la vârsta de 30 de ani. A început să lucreze la el luând resveratrol, un polifenol sau antioxidant natural care se găsește în mod obișnuit în fructe de pădure, alune și vin roșu, și consumându-l sub formă de supliment în fiecare dimineață cu câteva guri de iaurt. Alături de iaurt, Sinclair bea ceai verde matcha.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a reușit profesorul să devină mai tânăr

Sinclair sare peste micul dejun și ține posturi intermitente, așteptând între 16 și 18 ore între mesele mari, o tendință susținută de mulți experți. Cercetările arată că postul intermitent poate reduce riscul de diabet, boli de inimă și demență, multe dintre pietrele de temelie ale îmbătrânirii. Cu toate acestea, postul nu este pentru toată lumea și poate reprezenta un risc pentru sănătate, în special pentru cei care suferă de tulburări alimentare.

Sinclair a început să renunțe la zahăr (și la carne) și să se concentreze pe o dietă bazată pe plante, ceea ce a făcut o diferență uriașă în ceea ce privește biomarkerii din sângele său și vârsta epigenetică. O dietă bazată pe plante este asociată cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de diabet, de demență, de obezitate și de hipertensiune arterială. În mod similar, consumul de zahăr în exces, în special zahărul adăugat în alimentele foarte procesate, este asociat cu diabetul, obezitatea și problemele cardiace, potrivit Harvard Health.

Pe scurt, stilul de viață al lui David Sinclair l-a ajutat să își inverseze vârsta biologică cu un deceniu, subliniind importanța factorilor de stil de viață în prevenirea îmbătrânirii și combaterea bolilor legate de vârstă.

sursa: finance.yahoo.com