Pastilele anti-îmbătrânire ar putea apărea pe piață în următorii cinci ani. Cum vor acționa pilulele
- Ramona Rotaru
- 9 aprilie 2023, 15:37
Îmbătrânirea este un proces natural care sperie multe persoane. Oamenii apelează la operații estetice pentru a scăpa de semnele provocate de înaintarea în vârstă, iar specialiștii lucrează pentru a aduce pe piață pastila anti-îmbătrânire. Potrivit experților, un astfel de medicament ar putea fi lansat în următorii cinci ani.
Sam Altman, un antreprenor american în vârstă de 37 de ani a decis să finanțeze start-up-ul biotehnologic Retro BioScience. El a oferit 180 de milioane de dolari pentru efectuarea studiilor privind îmbătrânirea. În aceeași cauză a investit și Jeff Bezos, de la Amazon. El a finanțat cu 3 miliarde de dolari Altos Labs, un startup ce are ca obiectiv prelungirea vieții. Investiții în domeniu a făcut și Peter Thiel, care a finanțat Fundația Methuselah, a cărei obiectiv este ca „90 de ani să devină noii 50 de ani”.
Toate aceste investiții au ajutat studiile privind îmbătrânirea, așa că Andrew Steele, autorul cărții „Ageless: Noua știință de a îmbătrâni fără a îmbătrâni”, susține că în următorii cinci ani ar putea apărea pe piață pastile anti-îmbătrânire. El consideră că unele medicamente existente, cum ar fi metforminul folosit în cazul persoanelor cu diabet, ar putea fi folosit și pentru tratamente anti-îmbătrânire.
„În cazul acestor miliardari, sunt sigur că unii dintre ei fac acest lucru doar pentru câștig personal - au toți acești bani și este imposibil să-i cheltuiască într-o singură viață de om.
Dar... dacă ești un investitor isteț, poți vedea că medicamentele anti-îmbătrânire reprezintă o oportunitate de afaceri uriașă, deoarece piața potențială este reprezentată de fiecare om în parte.
Cred că va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor - și, ca om de afaceri avizat, vrei să fii în fruntea acestei revoluții”, a declarat Steele.
Scopul pastilelor anti-îmbătrânire este de a reduce riscul apariției unor boli
Odată cu înaintarea în vârstă, cresc și riscurile de apariție a unor boli, printre care specialiștii amintesc de Alzheimer, boli de inimă și cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 100.000 de persoane mor zilnic din cauza acestor boli, apărute odată îmbătrânirea.
„Din toate timpurile, îmbătrânirea a fost și este cea mai mare provocare a umanității. Există 20-30 de companii care dezvoltă noi medicamente cunoscute sub numele de «senolitice», care ucid celulele îmbătrânite din organism”, a explicat Andrew Steele.
Medicamentele au fost testate pe șoareci. Animalele cărora li s-a administrat aceste pastile au devenit brusc vioaie și sănătoase.
„Multe dintre aceste medicamente sunt medicamente pe care deja le înțelegem și le folosim în diferite scopuri, astfel încât nu trebuie să dezvoltăm noi medicamente.
Unele dintre aceste companii încearcă să dezvolte medicamente noi și mai eficiente care ar putea face același lucru mai bine. Acest lucru este foarte foarte aproape de concretizare. Și aș fi șocat dacă în cinci ani nu vom avea niște senolitice în farmacii. Probabil că nu vor fi pentru îmbătrânire la început. Va fi pentru o boală specifică - și poate că în 10 ani, îl vom folosi pentru îmbătrânire”, a mai adăugat specialistul, citat de adevărul.ro.