Viața ar putea fi prelungită cu câteva decenii. Descoperiri revoluționare în lupta anti-îmbătrânire

Viața ar putea fi prelungită cu câteva decenii. Descoperiri revoluționare în lupta anti-îmbătrânire Secretele grecilor pentru o viață longevivă. S-au aflat toate. Sursă: Arhivă EVZ

Nici un organism de pe Pământ nu poate trăi veșnic. Există însă speranța că viața poate fi prelungită cu mult peste media care există acum în lume. S-au investit sume uriașe în cercetările anti-îmbătrânire, iar acum apar și primele rezultate.

Pe Pământ sunt mai multe specii longevive care au o biologie asemănătoiare cu a oamenilor. Cercetătorii sunt de părere că oamenii pot ajunge să trăiescă mult peste 100 de ani, dacă au dus o viață sănătoasă.

Țestoasele gigantice din Galapagos, care trăiesc chiar și 200 de ani, sunt analizate de specialiști. Aceștia au testat o mostră de țesut de la o testoasă de 150 de ani și una de la un exmplar mai tânăr. Au descoperit că nu erau multe diferențe între ele. Mai exact, capacitatea lor de a se deplasa, de a se hrăni și de a se reproduce nu a scăzut mult odată cu înaintarea în vârstă.

Cel mai bătrân om cunoscut a fost Jeanne Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani. „Nu există limite stricte impuse de biologie sau de fizică care să spună că nu putem trăi mai bine și mai mult”, a declarat Kristen Fortney, cercetător al un laborator de top din San Francisco.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dincolo de părul alt și de riduri, odată cu înaintatea în vârstă sistemul imunitar slăbește, iar corpul își pierde din capacitatea sa e a lupta împotriva infecțiilor. După 55-60 de ani nivelul inflamației din organism începe să crească și așa apar bolile de inimă și unele tipuri d ecancer. De asemenea, unele funcții ale creierului încetinesc și ele. După vârsta de 50 de ani oasele încep să se subțieze și să slăbească, masa musculară scade, iar refacerea mușchilor devine mai dificilă. Oamenii de știință vor să încetinească toate aceste procese.

Resetare celulară

În ultimii ani, studiile anti-îmătrânire au luat avânt în toată lumea. Experimentele pe animale au demonstrat că unele din semnele îmbătrânirii pot fi încetinite cu ajutorul medicamentelor.

Îmbătrânirea nu este același lucru cu rugina care se acumulează pe o mașină, nu este doar o defecțiune. Mai degrabă, există procese care pot fi manipulate, pot fi modificate. În anumite moduri, interpretez îmbătrânirea ca pe o eroare de software, ce poate fi remediată“, a declarat profesorul Steve Horvath de la Universitatea din California, Los Angeles, un pionier în domeniu.

Unii oamenii de știință se axează pe studiulul fenomenului inflamator, care este responsabil pentru multe boli ce apar odată cu înaintatrea în vârstă.  Cercetătorii vor să înțeleagă de ce organele, mușchii sau articulațiile se inflamează atunci când îmbătrânim. Dacă s-ar găsi răspusul la această întrebare atunci aceste efect ar putea fi reversibil, iar viața ar fi mai lungă.

Sume uriașe pentru cercetare

Miliardarii lumii au investit sume uriașe pentru dezvoltarea de tratamente anti-îmbătrânire. Compania Altos Labs a fost lansată în acest an și a primit o finanțare de trei miliarde de dolari. Printre finanțatori se află și șeful Amazon, Jeff Bezos. La aceste laboratoare ultramoderne lucrează patru laureați al Premiului Nobel pentru Medicină.

Cercetătorii susțin că scopul lor nu este nemurirea, ci mai degrabă dezvoltarea de tratamente pentru a face oamenii rezistenți la îmbătrânire. Ei vor să afle dacă este posibil ca celule îmbătrânite să fie readuse la „setările lor din fabrică“, adică la potențialul pe care îl aveau în tinerețe.

„Scopul nostru este îmbunătățirea rezistenței la afecțiunile legate de vârstă. Ne dorim, de asemenea, să creștem rezistența la bolile infecțioase, dar și la multe alte afecțiuni care afectează cu adevărat sănătatea celulară“, a mai spus Steve Horvath.

Medicament promițător

Un alt laborator, BioAge din San Francisco, se axează pe descoperirea markerilor care determină îmbătrânirea. Ei au comparat mostre de țesut de la oameni care au trăit o viață mai lungă și mai sănătoasă cu cele ale unor pacienți care au decedat înainte de 70 de ani. Au descoperit deja un medicament care previne pierderea masei musculare odată cu înaintarea în vârstă. Acesta ar putea crește mult mobilitatea vârstnicilor. Medicamentul este în faza de testare.

„Am dat acest medicament unor șoareci foarte bătrâni și am constatat că le poate îmbunătăți mult funcția musculară. I-a ajutat să alerge mai bine în roți și le-a îmbunătățit puterea de prindere”, a declarat medicul Kristen Fortney de la BioAge, potrivit news.sky.com.