Obiceiurile care ne fac să îmbătrânim mai repede. Cum putem încetini acest proces natural al organismului

Obiceiurile care ne fac să îmbătrânim mai repede. Cum putem încetini acest proces natural al organismului Sursa: Dreamstime.com

Nu există nicio modalitate de a scăpa de inevitabilitatea unui corp îmbătrânit, dar există modalități de a preveni acest fenomen natural, în ciuda vârstei noastre biologice. Obiceiurile zilnice pe care le practicăm și alegerile pe care le facem ne formează și ne determină starea de sănătate.

Un studiu al Universității din Oxford a constatat că alcoolul dăunează ADN-ului, în special telomerilor, care limitează sfârșitul cromozomilor. Telomerii protejează cromozomii de uzură, precum vârful de plastic al șiretului, și afectează modul în care celulele îmbătrânesc.

Statul la soare

Cea mai evidentă îmbătrânire este cea care este vizibilă - pentru piele. Îmbătrânirea prematură a pielii, inclusiv ridurile, pigmentarea și lăsarea pielii, este cauzată de expunerea la soare. Un studiu japonez estimează că razele UVA și UVB reprezintă 80% din toate îmbătrânirea extrinsecă, care este rezultatul stilului de viață sau al factorilor de mediu, spre deosebire de genetică.

Prin urmare, experții recomandă să utilizați creme cu SPF (în special pe față) în fiecare zi, chiar și atunci când nu este soare, pentru a preveni îmbătrânirea feței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efectele fumatului asupra îmbătrânirii sunt unele dintre cele mai evidente. Fumul conține mii de substanțe chimice toxice care pot deteriora celulele pielii tale. Acest lucru duce la riduri mai profunde, în special în jurul gurii și ochilor. Fumatul joacă un rol în multe boli legate de vârstă, cum ar fi demența, osteoporoza, disfuncția erectilă, auzul și vederea. În medie, fumatul îți reduce speranța de viață cu 10 ani, potrivit Bupa.

Orele de somn

Persoanele care dorm puțin sunt mai predispuse la afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Dormitul mai puțin de șase ore a fost corelat cu afecțiuni „cu risc ridicat”, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul, precum și excesul în greutate. Dar la fel cum lipsa somnului este rea pentru tine, nici prea mult somn nu este benefic.

Conform studiului, bărbații care au dormit mai puțin de șase ore au avut cu 12% mai multe șanse de a avea cel puțin trei dintre afecțiunile cu „risc ridicat”, dar cu 28% mai multe șanse dacă dormeam mai mult de zece ore pe noapte, potrivit The Sun.