Evenimentul Zilei > International > Un fost general-maior rus, identificat de serviciile ucrainene drept suspect în cazul doborârii avionului malaezian MH17
Un fost general-maior rus, identificat de serviciile ucrainene drept suspect în cazul doborârii avionului malaezian MH17

Un fost general-maior rus, identificat de serviciile ucrainene drept suspect în cazul doborârii avionului malaezian MH17

Unul dintre suspecții implicați în catastrofa Boeingu-ului malaezian MH17, doborât vara trecută în regiunea Donețk, a fost identificat în Ucraina ca fiind un fost general-maior al GRU (serviciul de informații militare rus), transmite portalul olandez NRC.

„Este primul indiciu concret în privința faptului că parchetul olandez analizează versiunea participării unor (foști) militari ruși de rang înalt”, scrie portalul, cu trimitere la datele oferite de către Procuratura olandeză, care anchetează cauzele accidentului.

Parchetul olandez a publicat patru interceptări telefonice, în care se discută doborârea avionului cu indicativul MH17. Anchetatorii nu dau numele celor care figurează în înregistrare, însă afirmă că dialogul este purtat de„separatiști”. Luni, procurorul-șef Fred Westerbeke a menționat, în timpul unei intervenții la un post de televiziune olandez, că „interceptările sunt autencice” și că au fost analizate de procurori „de-a fir a păr”, mai arată NRC, preluat de Deschide.md.

Una dintre interceptări a fost făcută publică de Consiliul de Securitate al Ucrainei (CSU). După reconstrucție, CSU l-a identificat pe unul dintre participanții la dialog. Acesta este Serghei Petrovski, ofițer al serviciilor de informații ruse. În discuție „Hmurîi”, alias Petrovski, anunță că a plecat din armată în 2014, avânt gradul de general-maior.

Imediat după ce a intrat în rezervă, Petrovski s-a alăturat separatiștilor, alături de unul dintre liderii acestora, Igor Ghirkin, care mai este cunoscut și ca Strelkov.

În momentul catastrofei, Petrovski era ofițer al serviciului de informații din regiunea separatistă Donețk și locțiitorul lui Strelkov. În înregistrarea publicată de CSU se aude cum interlocutorul lui Petrovski îl salută, spunându-i „Nikolaevici”. În versiunea publicată de parchetul olandez, această parte a înregistrării lipsește.

Petrovki este bănuit că este cel care a supervizat personal livrarea de sisteme Buk trupelor separatiste din estul Ucrainei. Într-una din înregistrări, Petrovki vorbește codat cu un anume Buryat. „Este ceea ce cred eu?” întreabă generalul, potrivit serviciilor secrete ucrainene. „Da, este un Buk”, îi răspunde interlocutorul, mai puțin precaut. Aceasta ar fi fost prima indicație că avionul ar fi fost doborât de sistemul Buk, produs în Rusia, dar care Moscova susține că se află și în dotarea armatei ucrainene.

Oficialii olandezi rămân deocamdată precauți. Experţii olandezi şi internaţionali care anchetează prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în iulie în estul Ucrainei au lansat luni un apel pentru mărturii legate de lansarea şi transportul unei rachete sol-aer de tip BUK, scrie AFP.

"Anchetatorii au în vedere toate scenariile. Unul din aceste scenarii este că avionul a fost doborât (de o rachetă) pe 17 iulie la ora 16.20", a declarat într-un comunicat biroul procurorului olandez. "În cadrul acestui scenariu, anchetatorii caută martori susceptibili să aducă informaţii referitoare la transportul şi lansarea unei rachete BUK în zona dramei cu câteva zile înainte şi câteva zile după prăbuşire", a precizat comunicatul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: