„Spectacolul lui Donald Trump la conferinţa de presă de la Helsinki se ridică la nivelul <infracţiuni şi abateri de conduită grave>. N-a lipsit nimic până la trădare. Nu doar că comentariile lui Trump au fost imbecile, ci el e cu totul în buzunarul lui Putin. Patrioţi Republicani, unde sunteţi???", a afirmat Brenan.

Doi senatori republicani, partidul pe care-l reprezintă președintele, au reacționat și ei. Senatorul Lindsay Graham a afirmat, tot pe Twitter, că Trump a ratat ocazia de a-l pune la punct pe Putin. „Ocazie ratată de preşedintele Trump de a trage la răspundere cu fermitate Rusia pentru amestecul din 2016 şi pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al lui Trump va fi considerat de Rusia ca un semn de slăbiciune şi va crea mult mai multe probleme decât rezolvă", a scris Graham.
„N-aş fi crezut niciodată că voi apuca ziua în care preşedintele nostru american va sta pe scenă alături de preşedintele rus şi va da vina pe Statele Unite pentru agresiunea Rusiei. E ruşinos"., a scris un alt senator republican.

Reacțiile acestora au fost generate de faptul că președintele american, în conferința de presă comună cu Putin, a avut un ton conciliant, fără accente critice și a spus că relațiile bilaterale au fost proaste și din cauza Statelor Unite. „Cred că SUA au fost proaste. Am fost proşti cu toţii", a răspuns el la o întrebare.  

Chiar înainte de începerea summitului, Trump şi-a acuzat ţara printr-un mesaj în reţeaua Twitter în care se referă şi la ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite: "Relaţia noastră cu Rusia n-a fost NICIODATĂ mai proastă din cauza multor ani de prostie şi stupiditate din partea SUA şi acum, Vânătoarea de Vrăjitoare Aranjată!". Ministerul rus de externe a replicat la acest mesaj: "Suntem de acord".
Întrebat dacă îl consideră pe Putin un adversar, Trump a precizat: "De fapt l-am numit concurent şi este un concurent bun şi cred că termenul concurent este un compliment", a răspuns Trump, potrivit Agerpres.

 

Despre amestecul Rusiei în alegerile din 2016, anchetat de un procuror independent şi denunţat de serviciile de informaţii americane, Trump a declarat: "Nu văd niciun motiv să fie Rusia. Preşedintele Putin a fost foarte ferm şi puternic în dezminţirea sa de azi". Răspunsul său a venit în contextul în care procurorul special Robert Mueller a obţinut zilele trecute inculparea a 12 agenţi ai GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse, pentru piratarea computerelor unor oficiali ai campaniei electorale a lui Clinton.